mszp.hu | Belföld
2024. február 12. 18:15

Azok, akik nem fogják fel a közös lista fontosságát, a Fideszt támogatják

Azok, akik nem fogják fel a közös lista fontosságát, a Fideszt támogatják
Legújabb videójában Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke Kéri László politológussal beszélgetett a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választásokról.

A június 9-én megrendezésre kerülő önkormányzati és európai parlamenti választások nagy kihívás elé állítják az egész ellenzéket. Az MSZP hosszú ideje, következetesen azt mondja, a jelenlegi autoriter rendszerben nem lehet azonos esélyekről beszélni, ezért az ellenzéki pártoknak együttműködést kell kialakítani egymás között. Hiába arányos ugyanis mindkét választás, a Fidesz által kialakított féldiktatúrában nem lehet külön-külön indulva győzelmet aratni.

A Magyar Szocialista párt azért kezdett aláírásgyűjtő kampányba, hogy március 15-ig százezer aláírással meggyőzzék a demokratikus ellenzéki pártokat arról, az emberek közös indulást várnak.

Kéri László elmondta, az MSZP mellett számos független politikai elemző látja úgy, az ellenzék egyetlen esélye az, ha közös listán indul mindkét választáson. A politológus szerint három pontban összefoglalható, miért van szükség az együttműködésre.

Elsőként, a politikai tagolódás szerint a kormány támogatása 35-40 százalék, a nem elkötelezett választók száma pedig folyamatosan növekszik, jelenleg 36 százalék. Az ellenzéki pártok pedig összesen valamennyivel 30 százalék feletti támogatottságot tudhatnak magukénak. Így három egyharmados részre tagolható a mezőny. Az ellenzéki pártoknak a választók agyával kell gondolkoznia, a bizonytalan szavazókat 3 millió ember képezi, ebből kell komoly támogató bázist képeznie az ellenzéknek, ezt pedig csak együtt lehet megtenni. Ennek oka, hogy ezt a tömeget nem a pártok érdeklik az, hanem az, hogy ne a Fidesz-kormány legyen hatalmon. Számokra vetítve ez az jelenti, hogy a 21 kiosztásra kerülő EP-mandátumból, ha a Fidesz egyedül, az ellenzéki pártok pedig külön-külön indulnak, akkor a kormánypártnak akár 14 mandátuma is lehet, köszönhetően a választási matematikának az 5 százalék alatt teljesítő pártok támogatottsága a Fideszhez jut. Az ellenzék közös indulásával ez az arány 11-10 lenne, legrosszabb esetben 12-9 a kormánypárt javára. Az így megszerzett mandátumokról pedig a pártoknak kell döntést hozni, ez a választókat hidegen hagyja, fontos azonban megjegyezni, hogy a külön indulással csupán 3-4 párt jutna mandátumhoz.

Másodikként az önkormányzati választásokat vette górcső alá Kéri László. Elmondta, ebben az esetben sokkal tisztább a helyzet, ugyanis a helyhatósági voksolások alkalmával a szavazókon sokkal nagyobb a nyomás, hogy kinek szavaznak bizalmat a kormánypárti és az ellenzéki képviselők között. A választók számára ugyanis nagyon nehéz olyan ellenzéki jelöltet mutatni, aki a többi ellenzékit és a fideszes politikust is legyőzi. Egy közös jelölttel azonban győzhetnének az ellenzéki pártok, ugyanis helyi szinten a fideszes városvezetések lopásait, korrupt ügyleteit jobban érzékelik az emberek, könnyebben kötik személyhez ezeket. A Fidesz pedig pontosan tudja, az érdekük az, hogy minél több ellenzéki jelölt legyen egy helyen, hiszen így könnyebben győzhetnek.

Harmadik érvként Kéri László elmondta, 2024-nek lélektanilag is nagyon fontos jelentősége van, ugyanis, ha komoly győzelmet arat a Fidesz, akkor az ellenzéki választókhoz ismét az az üzenet jut el: az ellenzéki pártok nem tanultak korábban elkövetett hibáikból. A bizonytalan szavazóknak pedig nem fog számítani, külön-külön vagy együtt bukott el az ellenzék, le fognak mondani róluk. Azok a pártok, akik nem fogják fel a közös lista fontosságát, átvitt értelemben a Fideszt támogatják.

„Mindenkinek felelőssége van, aki ma, ebben a történelmi szakaszban politizálhat, hogy mit választ, milyen útitervet ad a saját pártjának és a saját közösségének. Mi, MSZP-sek kiállunk amellett, hogy együtt kell működnünk, együtt kell indulnunk, és ha majd egyszer demokrácia lesz, újra versenyezhetünk” – zárta a beszélgetést Kunhalmi Ágnes.

Kapcsolódó párttagok