mszp.hu | Külföld | Biztonságpolitika
2023. április 27. 13:45

Azonnal adjon magyarázatot a kormány a honvédségben zajló ámokfutásra!

Azonnal adjon magyarázatot a kormány a honvédségben zajló ámokfutásra!
Novák Katalin köztársasági elnök felmentette beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét. A kormány hónapok óta indoklás nélkül végez tömeges elbocsátásokat a honvédségben, logikátlanul küldi el az évtizedes tapasztalattal rendelkező vezetőket. Itt az ideje, hogy megmagyarázzák, mi az oka a tömeges kirúgásoknak!

A kormány láthatólag teljesen meggondolatlanul hozza meg a súlyosabbnál súlyosabb döntéseit. Ma a semmiből érkezett a bejelentés, hogy felmentik beosztásából Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Honvéd Vezérkar főnökét, helyére pedig azt a Böröndi Gábort szeretnék kinevezni, akit 2 éve sincs, hogy kirúgtak. Ez is azt mutatja, hogy a személycserék hátterében semmilyen szakmai megfontolás nincs.

A kormány amellett, hogy veszélyes játékot űz a honvédség ilyen hirtelen történő átalakításával, a veszélyhelyzeti kormányzással járó kötelezettségeit is megszegi. A Honvédelmi és Rendészeti Bizottság számára ugyanis kötelező lenne tájékoztatást adnia a honvédelmet érintő döntésekről, azonban ezt rendre elmulasztja. A tömeges és átgondolatlan leépítéseket látva ezért azonnali tájékoztatásra és magyarázatra van szükség.

A leépítések mellett magyarázatra szorul a kormány részéről az a friss hír is, miszerint Győrben ugyanolyan harci helikoptereket fotóztak, mint amiket Franciaország küldött Ukrajnába.

Harangozó Tamás, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság MSZP-s alelnöke

Kapcsolódó párttagok