mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2021. január 12. 14:34

Azonnal állítsák vissza az Egészségbiztosítási Felügyeletet!

Azonnal állítsák vissza az Egészségbiztosítási Felügyeletet!
Napról napra szembetűnőbb, ahogy a magyarok már megszerzett egészségügyi jogai hanyatlanak. A békéscsabai botrány a legújabb lépcső a drámai folyamatban, amit mielőbb meg kell állítani és visszafordítani.

A katasztrofális egészségügyi állapotok egyik oka, hogy a kormány bedarálta az alapvető felügyeleti szervet – hangsúlyozta keddi online sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.

Elmondta, a napokban fény derült egy olyan gyakorlatra, amely ismételten arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon is nagy szükség lenne az egészségügyi ellátásban részesülők jogainak alapvető védelmére. Az ügy, amelyre utalt, a Békéscsabai Kórház szülészetének megalázó gyakorlata volt: mint ismeretes, a főorvosi bemutatás szerint a nőket a szülészeti osztály plénuma előtt nyilvánosan vizsgálták és végeztek rajtuk beavatkozásokat, melyekre a folyosón bugyi nélkül kellett várakozniuk.

Az ügy kapcsán Bangóné kiemelte, döbbenetes a tény, hogy ma Magyarországon az egyéni jogsérelmet senki sem orvosolja. „Ez nem véletlen, hiszen a jelenlegi kormány hatalomra kerülése után beszántotta az Egészségbiztosítási Felügyeletet” – hívta fel a figyelmet a szocialista politikus.  Emlékeztetett, az ilyen jogsértések miatt az MSZP már többször is hangsúlyozta, vissza kell állítani az egészségügyi jogokat.

Felidézte, a felügyelet honlapján jól átlátható információkat, elemzéseket tettek közzé többek között a várólistákról, az önkéntes egészségpénztárakról, a PET CT vizsgálatok helyzetéről, a mentőszolgálat vagy a betegszállítás állapotáról. Az oldal hiányában ma vagy nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem kaphatunk ezekről tájékoztatást.

Mindezt az Alapjogi Biztos is kifogással említette: „Kimondták, hogy nem indokolt ennek a felügyeletnek a megszüntetése” – emelte ki a képviselőnő, aki úgy látja, a kormány inkább lerombolja az egészségügy intézményrendszerét, és ma már nem biztosítottak az egészségügyi jogok sem.

„Szükség van egy olyan hatóságra, amely hatékonyan képes fellépni. Elengedhetetlen, hogy az ellátások során szem előtt tartsák az emberek méltóságát, ezt pedig az Egészségbiztosítási Felügyelet felállításával lehetne újra elérni. Azért is hozzuk elő ezt a témát hónapról hónapra, mert látjuk, mekkora szükség lenne a betegjogok védelmére járványhelyzet idején is” – húzta alá.

Emlékeztetett, az MSZP 2020-ban kétszer is nyújtott be határozati javaslatot, amely a felügyelet visszaállítását kezdeményezte, de mindkétszer már bizottsági ülési szinten is leseperte a Fidesz-KDNP többség az asztalról.

„Úgy döntöttünk, a héten ismét benyújtjuk ezt a határozati javaslatot. Nem szabad várnunk, a betegjogok képviseletét újra vissza kell állítani Magyarországon” – hangsúlyozta Bangóné Borbély Ildikó.