mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. november 02. 13:42

Azonnal csökkentsék a benzin jövedéki adóját, az egyharmadát az önkormányzatok kapják!

Azonnal csökkentsék a benzin jövedéki adóját, az egyharmadát az önkormányzatok kapják!
Azonnal csökkentsék az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmát, a beszedett adó egyharmadát pedig kapják meg az önkormányzatok fejlesztésre! - követelte Márton Roland összellenzéki képviselőjelölt és Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója Székesfehérváron, a szocialisták „Stop benzinár, stop Orbán!” elevezésű országjáró akciósorozata keretében kedden.

„Elképesztő inflációs nyomással”, vagyis árdrágulással találkoznak a székesfehérváriak – számolt be Márton Roland – hiszen a rekordmagas árú üzemanyagnak köszönhetően minden drágul. Az emberek csak „kapkodják a fejüket”, ahogy pörög a számláló - mutatott a mögötte lévő benzinkút 527 forintos gázolaj- és 513 forintos benzinárára.

Megjegyezte: most éppen ennyi, de „mint az országban a stadionépítések”, most éppen az üzemanyagár drágul hétről hétre.

Kiemelte: hiába mondja a kormány, hogy az áremelkedés oka a kőolaj világpiaci árának az emelkedése, mindenki tudja az országban, hogy az üzemanyagárak nagy része még mindig adóteher: a jövedéki adó és az Európában is rekordmagas, 27%-os ÁFA.

Ezért van mozgástere a magyar kormánynak és a Fidesznek, hogy beavatkozzon és gátat vessen ennek a rendkívüli árdrágulásnak – húzta alá.

Nagyon jónak nevezte az MSZP-nek azt a javaslatát, hogy mindenkori kormány engedje át a települési önkormányzatoknak az évi 750 milliárd forint beszedett jövedéki adó egyharmadát úthálózat-, kerékpárút- és közpark-fejlesztésre.

Mint mondta, „árvagyerek” mind a belterületi úthálózatok fejlesztése, a kerékpárút-építés és a buszos közlekedés fejlesztése, ami „az éppen kifosztás alatt levő önkormányzatok dolga lenne”. Kerékpárút-építésre európai uniós pályázatokon kívül nem lehet e körben forrásokhoz jutni – hozott példát.

Kiemelte: mindezekhez „rendkívüli közérdek fűződik”, mindegyik nagy beavatkozás lenne, és jobbá tenné a településen élő állampolgárok életét Székeshérváron és az ország minden pontján.

Mindenkit arra szólított fel: támogassák az ellenzéket jövő áprilisban a választásokon is, „mert kormányváltással meg tudjuk változtatni ezt az országot: igazságosabbá és zöldebbé fogjuk tenni”.

Molnár Zsolt azzal zárta a tájékoztatót: „Hajrá MSZP és hajrá MZP!”