mszp.hu | Belföld
2022. október 11. 09:06

Azonnal vegyék vissza a kirúgott tanárokat!

Az MSZP ötpontos követelését ismertette az oktatás és a pedagógusok helyzetének rendezésére Kunhalmi Ágnes, a párt társelnöke az ATV Start című műsorában hétfőn; ennek első pontja: azonnal vegyék vissza a kirúgott tanárokat!

Másodikként azt említette: vonják vissza a tankerületek által kiküldött figyelmeztetéseket; harmadikként: állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát; negyedikként: azonnal emeljenek bért, ötödikként: korszerű, a lexikális tudást és a képességeket egyszerre fejlesztő magyar közoktatást hozzanak létre.

„Az első három nem pénzkérdés” – hangsúlyozta a társelnök.

A béremelésről szólva hozzátéve: „Orbán szerintem nem is akarja kifizetni őket.”

„Álságosnak” nevezte, hogy „a Fidesz Brüsszeltől várja a pénzt”, mondván: a közoktatás az Európai Unión belül mindenütt a nemzeti szuverenitás része.

„Az a Fidesz, aki a nemzetre szuverenitásra hivatkozik, kuncsorog Brüsszelnél, hogy adjanak pénzt. Hát hogy van ez?” – tette fel a kérdést.

Hangsúlyozta: a pedagógusok és az oktatás helyzete „nemcsak bérkérdés”: azon túl, hogy a pedagógusbér a nettó 200 ezer forintot sem éri el, „a magyar közoktatás messze alulteljesít”; több tízezer tanár hiányzik a rendszerből, „megtanulhatatlan és megtaníthatatlan” a nemzeti alaptanterv; holott olyan, korszerű oktatásra lenne szükség, ami valóban segíti később a fiatalokat a munkaerőpiaci elhelyezkedésben.

Mint mondta, a Fidesznek nem érdeke a tanárokkal való megegyezés, „mert most teremtődik arra lehetőség, hogy kirugdossák azokat a tanárokat, akik – ahogy a Fideszesek fogalmaztak – ’mérgezik a pedagógus légkört’. A Fidesznek az az érdeke, hogy bent maradjanak a fideszes tanárok és mindazok, akik majd csöndben maradnak, és a Fidesz-ideológiát, a Fidesz identitását erősítsék a közoktatásban és mindenhol”.