mszp.hu | Belföld
2022. augusztus 23. 14:46

Azonnal vonja vissza a kormány a rezsinövelést!

Azonnal vonja vissza a kormány a rezsinövelést!
Azonnal vonja vissza a kormány a rezsivel kapcsolatos intézkedéseit, ne nyomorítsa meg a magyar háztartásokat! – követelte az MSZP nevében Tóth Bertalan, a párt társelnöke online sajtótájékoztatón kedden.

„A magyar családoknak most a lehető legtöbb támogatásra van szükségük!” – szögezte le.

„Arra szólítjuk föl a kormányt, hogy vonja vissza a rezsivel kapcsolatos intézkedéseit, ne nyomorítsa meg a magyar háztartásokat, és ne engedje oligarcháinak nyerészkedését, hiszen a magyar családoknak most arra lenne szüksége, hogy minél több támogatást kapjanak, hogy átvészeljék ezeket a nehéz időket” – közölte.

Rámutatott: ugyan „nem beszéltek róla”, de a kormány a felesleges áramáremelés után most a földgáz szállítási díját is megemeli: október elsejétől mindenkinek köbméterenként 20 forinttal többet kell fizetnie azért, hogy a gáz eljusson a háztartásokba.

„Ez az intézkedés mindenkit érinteni fog, legyen szó egyedülálló nyugdíjasról, kistelepülésen élő munkavállalóról” – hívta fel a figyelmet Tóth.

Mint mondta, ez a díj eddig is a szolgáltató hálózatok tulajdonosait illette meg: a MOL-t, az állami tulajdonban lévő MVM-et, és a most már a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Opus Tigáz Zrt.-t.

Az elmúlt négy évben ezek a cégek 156 milliárd forint profitot könyveltek el, ebből az Opus Tigáz egyedül 38 milliárd forintot – közölte.

„Most ezzel az emeléssel ezeknek a cégeknek nőni fog a profitja. Nem arról van szó, hogy kevesebb jut nekik, hanem arról, hogy sokkal több! Ez az emelés ugyanis 80%-os emelést jelent!” – hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, eddig egy átlag fogyasztású háztartás 43 ezer forintot fizetett azért évente, hogy eljusson a gáz a háztartásba, október elsejétől viszont már 78 ezer forintot fog ezért fizetni.

Tóth felidézte: Orbán 2014-ben azt ígérte: meg kell teremteni Magyarországon a nonprofit energiaszolgáltatás feltételeit.

„Hol van már a nonprofit energiaszolgáltatás?” – tette fel a kérdést az MSZP parlamenti frakcióvezetője.

Azt mondta: a Fidesz végighazudta a választási kampányt, „hazudott az adóemelésről és hazudott a rezsicsökkentésről. Becsapta a saját választóit is.”

„A korrupt Orbán-kormány miatt nem jutnak el az európai uniós források Magyarországra, ezért az ország az elmúlt 32 év legsúlyosabb gazdasági és szociális válsága felé robog” – figyelmeztetett.

„Kétszámjegyű inflációnál, ilyen gyenge forintnál, tomboló megélhetési válság közepén pofátlanság és elfogadhatatlan, hogy ilyen extraprofithoz juttatják ezeket a cégeket! Éppen ezért az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnal vonja vissza ezt az intézkedést!” – jelentette ki.

Ne nőjön Mészáros Lőrinc profitja 4,3 milliárd forintról 8,6 milliárd forintra, mert ez az intézkedés „megint nem szól másról, minthogy Mészáros Lőrinc profitja növekedjen” – tette hozzá.

Azt mondta: pártja még mindig várja a választ arra, miért kell többet fizetni az elektromos áramért, amikor a paksi atomerőmű kilowattóránként 12 forintért termeli meg az áramot. „Miért kell a magyar lakosságnak ennél lényegesen többet fizetnie?” – kérdezte.

A szocialisták arra is várják a választ, mi van az olcsó orosz gázzal, hiszen tavaly októberben Szijjártó Péter arról beszélt, amikor aláírta a hosszútávú gázszerződést, hogy ez garantálja a magyar rezsicsökkentést – közölte.

Kapcsolódó párttagok