mszp.hu | Belföld
2019. április 24. 11:28

Azonnali béremelést követel a rendőröknek az MSZP

Harangozó Tamás felszólította a kormányt, legalább 30 százalékkal emelje a rendvédelmi dolgozók bérét, csökkentse terheiket, különben holnapra nem lesz, aki a rendőri hivatást válassza. Az MSZP szociális Európát teremtő, 240 ezer forintos minimálbér javaslata megoldást jelentene a létszámhiány leküzdésére.
A mindannyiunk biztonsága érdekében végzett szolgálatukért a rendőrség teljes állományának mondott köszönetet a Rendőrség Napján Harangozó Tamás. “Köszönjük, hogy nap mint vállalják ezt a számos veszéllyel és lemondással együtt járó hivatást” - jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján. Az MSZP országgyűlési képviselője azonnal hozzátette, ez a köszönet figyelemfelhívás is arra milyen állapotokat teremtett a rendvédelemben az Orbán-kormány: a fővárosi járőrök negyede hiányzik, a rendőrség létszámhiánya országos jelenség. A Fidesz a megoldás helyett tűzoltó jellegű eszközökkel, átcsoportosítással, végeláthatatlan túlóráztatással próbálja enyhíteni a létszámhiányt. Vannak olyan megyék, ahol nyomozókat, bűnügyi technikusokat, irodistákat vezényelnek járőrözni, de miközben túlóráik száma rekordot dönt, fizetésük nem emelkedik. “A kormány  harmadik éve teszteli a rabszolgatörvényt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a rendőrök három év elteltével se kapják meg a túlórapénzüket. Mindezt úgy, hogy törvény garantálja a választás lehetőségét, szabadnapokban vagy pénzben akarják megkapni túlóráik ellenértékét” - közölte. Idézte az országos rendőrfőkapitányt, aki országgyűlési bizottsági meghallgatásán elismerte, ekkora létszámhiányon csak négyszer ennyi rendőr tudna segíteni.
 
 
Harangozó aláhúzta, mivel nem kapnak megfelelő fizetést - egy kezdő járőr havi 145 ezer forintot, napi 5 ezer forintot keres, ami legfeljebb az albérletre elég - nem fog ennyivel gyarapodni az állomány. Ráadásul juttatásaikat időközben megszüntették, csökkentették, megadóztatják, így aztán nem csoda, hogy egyre népszerűtlenebb a rendőri hivatás, egyre többen szerelnek le. Egy hónappal ezelőtt a rendőrségi toborzásokat népszerűsítő kiadvány reklámarca is leszerelt, mert nem tudott megélni a fizetéséből.  “Ott tartunk, hogy lassan nem lesz olyan ember, aki a rendőri hivatást választja” - fogalmazott. A miskolci rendészeti szakközépiskola példáját említette, ahol 2010 óta 75 százalékkal csökkent a jelentkezők száma, és ilyen körülmények között a rendőrfőkapitány csak annyit tud mondani, kitartást kér az állománytól.  “Mit tesz eközben a kormány? Semmit, viszont 100 milliókat költ propagandára. Úgy nézzék a kormányzati óriásplakátokat, hogy azokban benne van a rendőrök fizetése!” - hívta fel a figyelmet. Azzal folytatta, a Fidesz nem képes pénzt adni a rendőrök fizetésemelésére, de évente 640 millió költ Szijjártó Péter megerősített személyi védelmére”. Költségcsökkentésként azt ajánlotta, olcsóbb lenne az országnak a külügyminiszter védelme, ha nem üzletelne nemzetközileg körözött terroristával, mint a már elhunyt Ghaith Pharaon, vagy a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott Zaid Naffa.
 
 
Harangozó felszólította a kormányt, azonnal álljon neki a rendőri életpályamodell módosításának, csökkentse az állomány terheit, és a költségvetés benyújtásakor tervezzen a rendvédelmi dolgozók számára azonnali legalább 30 százalékos béremelésével. “Ez az első és elengedhetetlen lépés, hogy az szervezet képes legyen ellátni feladatát közép- és hosszútávon. Európai munkakörülményeket, európai béreket és jogokat követelünk az állománynak!” - nyomatékosította. Az MSZP által javasolt 240 ezer forintos európai minimálbér bevezetése, amely szerepel a párt szociális Európát teremtő programjában, közel megduplázná a rendőrök jelenlegi fizetését. “Ezért dolgozunk itthon, Európában. Ezért érdemes május 26-án az MSZP-Párbeszéd közös listájára szavazni” - mondta Harangozó Tamás.

Kapcsolódó párttagok