2012. augusztus 30. 11:38

Azonnali cselekvéssel a gyűlölet ellen

Mély megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy szélsőjobboldali fiatalok egy csoportja rátámadt Hanti Vilmosra, a tegnap esti antifasiszta demonstráció főszervezőjére. Az MSZP azonnali cselekvést vár az illetékes szervektől!

E felháborító – és sajnos korántsem egyedülálló – eset nem csak a tegnapi tüntetés szükségességére mutat rá, hanem a magyar demokratikus jogállam elégtelen működésére is.

Miközben ma már fiatal nőket, idős embereket, gyerekes családapákat és családanyákat a nyílt utcán vadászhatnak, üthetnek és köphetnek le, a demokraták egyre szűkülő jogállami keretek között, a hatalom által alig zavartatva küzdenek az elharapódzó rasszizmus és antiszemitizmus ellen.

A jelenleg kormányzó jobboldal korábbi gyújtó hangú nyilatkozatai által is tüzelt szélsőjobboldal ”a haza nem lehet ellenzékben” jelszavával felvértezve ma már rendszeresen és az államhatalom által alig zavartatva támad egyszerű állampolgárokra, a kirekesztő szellemiség ellen fellépő, haladó gondolkodású demokratákra.

A tegnapi embervadászat prédája éppen Hanti Vilmos volt. A tegnapelőtti áldozatok között pedig a romagyilkosságok vértanúi, az idős főrabbi, vagy épp a januári operaházi tüntetésen részt vevő fiatal szocialista politikusnő találhatók. A kormány a zsigeri indulatok elszabadulását tétlenül szemléli, sőt: gyakran maga szolgál erkölcsi és szellemi munícióval a gyűlölet keretlegényeinek féktelen erő- és erőszak-demonstrációihoz.

Jogállamban mindez megengedhetetlen - lenne. Az illetékes szervek dolga most a tegnapi erőszakos bűncselekmények elkövetőinek mielőbbi elfogása, ártalmatlanítása és elrettentő erővel bíró megbüntetése. A jogbiztonság visszaállítása pedig már a demokratikus ellenzék dolga lesz.

A Magyar Szocialista Párt mielőbbi felépülést, valamint sok-sok erőt és kitartást kíván a gyűlölet elleni harc folytatásához Hanti Vilmosnak. Csakúgy, mint minden bátor demokratának.

Török Zsolt,
szóvivő