Belföld
2012. december 20. 06:18

Azonnali élelmiszeráfa-csökkentést!

Az őszi ülésszak első napján (szeptember 10-én) Orbán Viktor közölte: fel kell készülni az élelmiszerár-robbanásra, ezért az ősz során a Gazdasági és a Vidékfejlesztési Minisztérium külön munkacsoportja készíti majd fel a magyar gazdaságot a jövő év tavaszán várható válsághelyzetre.

A KSH friss adatai szerint októberben a mezőgazdasági termelői árak 24,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi szint fölé. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet számításai szerint ezt rövid időn belül további 10 százalékos drágulás követi.

Az őszi ülésszak utolsó ülésnapján (december 17-én) megkérdeztük Orbán Viktort: lehet-e az ő szavával fizetni az élelmiszerboltban? Szeptemberi szavait ugyanis nem követték tettek. Persze a miniszterelnök nem élt a válaszadás lehetőségével, így arra a tavaszi ülésszakig várnunk kell.

Az árrobbanás viszont nem várt tavaszig. Már bekövetkezett, így karácsony előtt az alacsony jövedelműeknek vadászni kell az olcsó, de persze lényegesen gyengébb minőségű, gyakran importból vagy feketén forgalmazott élelmiszerekre.

A miniszterelnöknek tehát sürgősen választ kell adnia, ha nem is nekünk, a közvéleménynek: miért és hogyan került a magyar élelmiszeripar két év alatt a csőd szélére? Miért kellett különadókkal, és egyéb kormányzati sarcokkal túlterhelni a szektort? Miért nem folytatódott a szocialista kormány által 2009-ben elkezdett áfacsökkentés?

A hibás és elmaradt lépések egyenes következménye a feketegazdaság burjánzása, az élelmiszer-feldolgozók csődje. Ha a miniszterelnök komolyan gondolta volna a saját szavait, az általa ígért bizottság már rég elérte volna, hogy a szegényebb rétegek fogyasztási kosarát megtöltő élelmiszerek után 5 százalék forgalmi adót kelljen fizetni. Az erről szóló költségvetési módosítást az MSZP többször is benyújtotta a parlamentnek.

Az áfacsökkentés a sertéshúsnál 18, a baromfihúsnál 15, a tojásnál 7, a tejnél 20, a zöldség-gyümölcsnél 10, összesen tehát mintegy 70 milliárd bevételkiesést okozott volna. Ezzel szemben a Fidesz a szuperbruttósítás kivezetésével a módosabb rétegeket hozta kedvezőbb helyzetbe, 120 milliárd forintot hagyva náluk. Az a kormányzati kommunikáció sem igaz, hogy az átlagjövedelem körül keresők jobban járnak szuperbruttósítás kivezetésével, mint az élelmiszeráfa-csökkentéssel.

A szocialista párt kormányra kerülése esetén azonnal megteszi a szükséges lépéseket. A magyar élelmiszeripar addigra viszont megroppanhat a feketegazdaság és a kormányzati sarcok súlya alatt.

Ezért követeljük a kormánytól, hogy azonnal döntsenek az áfacsökkentésről, hisz e nélkül a magyar társadalom közel fele a jövőben sem juthat jó minőségű, ellenőrzött élelmiszerhez, az élelmiszeripar pedig végleg elveszítheti belső piacát!

Gőgös Zoltán,
a Mezőgazdasági bizottság alelnöke

Harangozó Gábor,
a Mezőgazdasági bizottság tagja