2012. szeptember 17. 15:19

Azonnali és kemény fellépést a szerbiai magyarellenes támadások elkövetői ellen!

Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupjának (Frakcióközi munkacsoport) társelnöke levélben fordult Ivica Dacsics szerb miniszterelnökhöz, amelyben azonnali, határozott és hatékony lépésekre szólította fel a szerb hatóságokat a közelmúltban érzékelhetően megnövekedett magyarellenes indulatok és cselekmények visszaszorítása érdekében.

Tabajdi azt követően küldött tiltakozó levelet, hogy a hétvégén nyolc magyar fiatalt ért támadás Szabadkán, vélhetően azért, mert magyarul beszéltek. A szocialista képviselő emlékeztetett arra, hogy idén májusban már sor került egy hasonló incidensre Szabadkán.

"Szerbiának biztosítania kell a területén élő nemzeti kisebbségek, köztük a magyar közösség jogait és biztonságát. Ez alapkövetelmény az ország európai uniós csatlakozási folyamatában, amelyet a Koppenhágai kritériumok is rögzítenek. Amennyiben a szerb hatóságok nem képesek hatékonyan fellépni az etnikai indíttatású erőszak ellen, az ellehetetleníti Szerbia további közeledését az EU felé" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

A szocialista EP képviselő kiemelte, hogy a jelenségre felhívja Jelko Kacin, a Szerbiáról szóló európai parlamenti országjelentésekért felelős EP képviselő figyelmét is. Egyben emlékeztetett rá, hogy 2005-ben, amikor sorozatban több etnikai indíttatású támadásra került sor a magyar közösség tagjai ellen Szerbiában, az Európai Parlament állásfoglalásban ítélte el a cselekményeket.