mszp.hu | béremelés közlemény
2015. augusztus 13. 14:33

Azonnali és valódi béremelést! - reagálás Tuzson Bence sajtótájékoztatójára

A legfrissebb Eurostat-adatok szerint a magyar minimálbér ma az egyik legalacsonyabb Európában. Ráadásul úgy, hogy az Eurostat a bruttó minimálbért veszi figyelembe, és amíg a szocialista kormányok idején a minimálbér adómentes volt, addig a Fidesz 16%-kal adóztatta meg.

A Fidesz politikája miatt ma tízből nyolc dolgozó reálértéken rosszabbul keres, mint 2010 előtt, a közmunkások nagy része pedig reálértéken mintegy feleannyit visz haza. Ha a fideszes reformok sikeresek lennének, nem élne ma már több mint 4 millió ember a létminimum alatt, és nem nőne a rezsiszámlával elmaradó háztartások száma.

A fideszes reformok csak a méregdrága óriásplakátokon és a haverok zsebében működnek. Hiába várja a Fidesz az alacsony inflációtól a reálbér-növekedést, az infláció ugyanis minden elemző szerint lassú és tartós növekedésnek indult az év második felében.

Az MSZP azonnali és valódi béremelést követel! A Nemzeti Béremelési Program keretében a minimálbér kézhez vehető (nettó) összege érje el a 100 ezer forintot, a közszolgálati dolgozóknál az elmúlt évek elmaradt emelései miatt 50%-os béremelésre van szükség, és a közmunkások fizetését is közelíteni kell a piaci bérekhez! Az MSZP emellett 5%-ra csökkentené az európai rekord 27%-os áfakulcsot az alapvető élelmiszerek esetében.

Varga László,
a Vállalkozásfejlesztési bizottság alelnöke