MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld
2015. szeptember 21. 22:56

Azonnali fizetésemelést az embereknek! - Országgyűlés

Azonnali fizetésemelést az embereknek! - Országgyűlés
Átlag 50 százalékos fizetésemelést az állam működését biztosító embereknek, köszönet a rendészeti és határrendészeti feladatokat ellátóknak, a civileknek és a szolidáris társadalmat képviselő embereknek. Ülésezett a parlament.

Európaiak vagy sem?

Az MSZP elnöke-frakcióvezetője felszólította a kormányt, vigyen egységes cselekvési tervet Brüsszelbe. Becsület és tisztelet illeti azokat, akik a rendsészeti és a határrendészeti feladatokat ellátják az érintett határszakaszokon - tette hozzá Tóbiás József megjegyezve, hogy jó lenne, ha az ellátási körülményeik a szépen zengő kormányzati köszöneteknek megfelelően valósulnának meg. Az is jó lenne, ha megköszönnénk azoknak a civileknek, és azoknak a szolidáris társadalmat képviselő embereknek, akik az elmúlt hónapokban a kormány helyett mutattak egy másik képet Magyarországról a világban - zárta felszólalását az MSZP elnöke.

Azonnali fizetésemelést az embereknek!

Legalább nettó 150 ezer forintos fizetést, és átlag 50 százalékos fizetésemelést követelt az állam működését biztosító embereknek Tóbiás József pártelnök-frakcióvezető a parlament hétfői ülésnapján.

Tóbiás javaslata szerint a közszféra minimális fizetése nettó 150, felsőfokú végzettség esetén 175, egyetemi végzettséggel pedig 200 ezer forint lenne. A pártelnök kifejtette: a dolgozói szegénység a rendszerváltás óta nem látott méreteket öltött. Egyre nagyobb a kiszolgáltatottság, a közszférában dolgozók eladósodtak. Mint mondta, ezek után nem meglepő, hogy a fiatalok elmennek, a hangulat rémes és kilátástalan.

A politikus figyelmeztette a kormányt, hogy a szociális dolgozók, egészségügyben, a védelemben és a közigazgatásban helytállóknak nem szabad éhbért fizetni, nem szépségtapaszra van szükségük azoknak, aki ma működtetik az országot. Fizetést kell nekik adni, hogy ne akarjanak elmenni – mondta. Tóbiás József szerint lenne is erre pénz, ha az állam vagyonát a kormány nem sajátjának tekintené: bicskanyitogató presztízsberuházások, Matolcsy György bevásárlásai fölösleges pazarlások, ezek helyett fizetésemelésre kellene költeni.

Veszélyes jogi bizonytalanság

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes szerint szégyenteljes, hogy a szolgálatot teljesítő rendvédelmi szervekről nem gondoskodik a kormány, ráadásul hagyja, hogy munkájukat jogi bizonytalanságban végezze.

A kormánypárti képviselők képtelenek szakmai érveket felsorakoztatni a javaslatuk mögött

"Pofátlanság" az állami cégvezetők bérének jelenlegi emelése

Burány Sándor pofátlanságnak ítélte azt a gyakorlatot, hogy a kormány a megelőző kabinet által kinevezett állami cégvezetők bérét korábban lecsökkentette, a saját kinevezettjeiét pedig most megemeli. A nemzeti bank alelnökének címezve szavait azt kérdezte: mivel indokolják, hogy magukra nézve megszűntették az alacsonyabb jövedelemkorlátot.

Mikor kártalanítják a Quaestor-károsultakat?

Szakács László a Quaestor-károsultak kártalanítását firtatta. Melyik időpontban kívánják betartani a törvényt? - kérdezte.

Munkanélküli rezidensek

Gúr Nándor azt hangoztatta, hogy a rezidensek központi foglalkoztatása nem alkalmas a helyzet kezelésére, az egészségügyi rendszer irányítói pedig már az adminisztratív feladatoknak sem tudnak megfelelni. Szóvá tette, hogy az első félévben ezer rezidens hagyta el az országot, a rezidensképzés férőhelyeit pedig kevésnek tartotta.

Sokoldalú munkatársak a Miniszterelnökségen

Gőgös Zoltán a mezőhegyesi ménesbirtokról kérdezett, és kifogásolta, hogy a cég lejáró földbérleteit nem hosszabbítják meg, tönkreteszik a céget, senkit nem érdekel a sorsa több száz munkahelynek. A képviselő a Dél-Alföld Agrikultúra Kft. földhöz jutását is szóvá tette, majd azt mondta: a cég feltételezhetően kifejezetten erre a projektre alakult. Abban csak reménykedik, hogy a kft. tulajdonosa nem azonos a Miniszterelnökségen dolgozó Baji Bonita nevű dolgozóval - jegyezte meg. Azt kérdezte: komolyan gondolják, hogy ilyen módon folytatják a pályáztatást, és nem gondolják, hogy büntetőfeljelentést kellene tenni? Jelezte: ők meg fogják ezt tenni.

Kinek és mennyivel tartozik a Klik?

Kiss László azt kérdezte, kinek és mennyivel tartozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Szerinte a Klik közműcégeknek, önkormányzatoknak és beszállítóknak sem fizet határidőre. Még furcsább - folytatta -, hogy a tanárok számára is késnek a kifizetések, így például a tankönyvfelelősi vagy az érettségiztetési pótlék.

Mit tesznek azért, hogy a Honvéd Egészségpénztár tagjai hozzájuthassanak megtakarításaikhoz?

Demeter Márta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárától arra a kérdésére várt választ, hogy mikor fogja a szaktárca kártalanítani azt a mintegy 27 ezer katonát és rendvédelmi dolgozót, akik a Honvéd Egészségpénztár tagjai voltak, és akiknek a megtakarításait a Buda Cash botrány elvitte. Közölte, hogy erre vonatkozóan a parlament bizottsága elé vitt egy javaslatot, de azt a Fidesz nem támogatta.