mszp.hu | Belföld
2022. november 16. 16:38

Azonnali segítség, pluszkiadás nélkül

Azonnali segítség, pluszkiadás nélkül
Az MSZP energiaügyi javaslatai azonnali segítséget jelentenének az embereknek, költségvetési pluszkiadás nélkül – hangsúlyozta Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a Spirit FM rádió műsorában szerdán.

Ezek „nem kerülnek többe a költségvetés számára - hiszen az áfabevételek is most iszonyatosan megnövekedtek - de azonnali segítséget nyújtanak a magyar családoknak” – szögezte le Tóth.

Ha az új energetikai miniszter, Lantos Csaba, első intézkedései során beterjeszti a Parlament elé, hogy az energiahordozók 27 százalékos áfatartalma csökkenjen öt százalékra, ha „végre” a 12 forintért előállított paksi áramot annyiért is adja a magyar lakosságnak, az önkormányzatoknak, az orvosi rendelőknek és a közintézményeknek, „akkor azt gondolom, hogy helyes az irány” – mondta.

Ha a miniszter nem terjeszti be az MSZP javaslatait az Országgyűlés elé, akkor a párt újra megteszi – erősítette meg.

Kiemelte: a szocialisták RezsiSTOP-csomagja „olyan átfogó program, amely azonnali megoldást is ad: csökkentené az energiahordozók árát; és az épületszigetelési programmal pedig egy hosszú távú megoldást is ajánl”.

„Meglátjuk, hogy első intézkedései körében az új miniszter mit fog tenni, mert van egy feltételezésem: azt gondolom, hogy semmit” – fejezte ki kétkedését.

Elmondta: az MSZP szerint a paksi áramnál vissza kell térni a korábbi árszabályozásra, amely a 12 forinton megtermelt áramon felül a rendszerhasználattal és az adótartalommal együtt is csak a jelenleg is érvényes, 36,5 forint átlagfogyasztás alatt, ami „benne volt a korábbi ígéretben”.

Azzal indokolt: nem veszteséges a Paksi Atomerőmű, sőt az elmúlt években 10 milliárd forint feletti nyereséget könyvelt el. Az infrastruktúra tulajdonosai, üzemeltetői és működtetői a gáz területén szintén nem voltak veszteségesek: 156 milliárd forint nyereséget tudtak elkönyvelni.

Veszteség „a Magyar Villamos Műveknél keletkezik az iszonyatosan drága orosz gáz miatt”, amit a kormányzat a költségvetésből pótol ki - tette hozzá.

Kiemelte: a Paksi Atomerőmű jóval több áramot termel, mint a lakossági igény, tehát „bőven beleférnének” az önkormányzatok, az egészségügyi intézmények és a közintézmények is a kedvezményes tarifába.

Felszólította a kormányt: rakják vissza az önkormányzatokat és intézményeiket az egyetemes szolgáltatási rendszerbe, mert „egészen elképesztő” áramszámlákat kell kifizetniük.

Kapcsolódó párttagok