mszp.hu | Belföld
2023. október 18. 12:01

Azonnali segítségre, azonnali fizetésemelésre van szüksége a dolgozóknak!

Azonnali segítségre, azonnali fizetésemelésre van szüksége a dolgozóknak!
A munkavállalók érdekei mellett való kiállás fontosságáról, a reálkeresetek csökkenéséről, a DK-val való vitáról és a Magyar Szakszervezeti Szövetség javaslatainak támogatásáról is beszélt Komjáthi Imre országgyűlési képviselő, az MSZP társelnöke a szerdai sajtótájékoztatóján.
„Az MSZP igazi baloldali, szociáldemokrata pártként akkor is kiáll a dolgozó magyar emberekért, a munkavállalókért, ha ezzel egy másik ellenzéki párttal kell vitába szállnia” – kezdte sajtótájékoztatóját az MSZP társelnöke. 
 
Komjáthi Imre emlékeztetett, hogy a DK árnyék-pénzügyminisztere az ATV-ben a minimálbér emelése ellen emelt szót, a DK kormányprogramért felelős árnyékminisztere pedig ráerősített erre. Tették mindezt annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a béremelés nem tudott lépést tartani a drágulással, hiszen az idei első hét hónapban a reálkeresetek értéke 7,9 százalékkal csökkent, ami egy érdemi visszaesés. 
 
A magyar emberek egyre inkább elszegényednek és rengetegen küzdenek megélhetési gondokkal. A MSZP társelnöke elmondta, hogy a tavalyi év havi nettó átlagkeretének megfelelő összeget Mészáros Lőrincnek egyetlen percébe telt megkeresni. „Ez világraszóló botrány. A Fidesz 13 éves kormányzása erre volt elég” – érvelt Komjáthi Imre. 
 
„Mi, akik nem csupán szlogenek szintjén puffogtatunk olyan kifejezéseket, mint a szociáldemokrácia, pontosan értjük, hogy a magyar emberek milyen nehéz helyzetben vannak. Tudjuk, hogy azonnali segítségre van szükség!” – fogalmazott az MSZP társelnöke. 
 
A családok megélhetésénél semmi sem lehet fontosabb, ezért az MSZP szerint olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami egyszerre teremt megélhetési biztonságot, és garantálja a gazdaság megerősödését, az infláció megfékezését. 
 
Az MSZP támogatja a Magyar Szakszervezeti Szövetség követelését, hogy a dolgozók járulék- és adómenetesen kapjanak 100 ezer forint egyszeri kompenzációt a reálbér-csökkenés kompenzálásaképpen, mivel a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának következményeit minden magyar a saját bőrén érzi. Az elszállt élelmiszer- és energiaárak, a folyamatosan csökkenő reálbérek, az elértéktelenedett nyugdíjak mind a rossz kormányzati politika eredményei. Egyre csökkenő vásárlóerő, elértéktelenedő forint és megemelkedett árak – ezekkel kell megküzdenie a dolgozóknak.
 
„Az MSZP arra kéri a kormányt, hogy teremtse meg a MASZSZ kérésének fedezetét és ne a mikro-, kis- és közép- vállalkozásokra hárítsa az ott dolgozó alacsony jövedelmű munkavállalók bérfejlesztésének terhét, hiszen a kormány az elhibázott gazdaságpolitikájával már eddig is számos problémát okozott a munkavállalóknak és a kisvállalkozóknak” – fejtette ki a párt álláspontját Komjáthi Imre. 
 
Az MSZP szerint itt az ideje, hogy a kormány végre segítsen az embereknek is, ne csak a Fidesz közeli vállalatoknak. 
 
„Javaslatunk szerint 8%-os fizetésemelésre van szükség, beleértve a minimálbért és a garantált bérminimumot is, a reálkereset-csökkenés ellensúlyozása érdekében” – szögezte le Komjáthi Imre. 
 
Az MSZP kezdeményezi továbbá a minimálbér adómentessé tételét és a mediánbér alatti bérek adóterhének csökkentését, a párt álláspontja szerint továbbá 2024-ben be kell vezetni hazánkban is az európai minimálisbért, ez jelenleg 875 euró, amely 400 forintos euróárfolyammal számolva 350 ezer forintot jelenthetne havonta.
 
„Az MSZP azt kéri a DK-tól, hogy ne akarja feláldozni a dolgozó embereket a fenntarthatóság, a versenyképesség és a megszorítások politikájának oltárán, inkább támogassa az MSZP-t a munkavállalók, a dolgozó magyar emberek érdekeinek képviseletében. Első lépésként csatlakozzanak a Szövetség a munkavállalókért parlamenti munkacsoporthoz!” – összegzett sajtótájékoztatója végén az MSZP társelnöke. 
 

Kapcsolódó párttagok