mszp.hu | Belföld | felvételi botrány Klik oktatás
2015. január 17. 17:39

Azonnali vizsgálatot várunk a felvételi botrány ügyében!

A fideszes oktatásirányítás káosza szinte követhetetlen mélységben jár. A fideszes kormány és parlamenti többség, valamint az Oktatási Hivatal közös eredményeként a középiskolába felvételiző diákok egy része most nem tudja, írhat-e egyáltalán felvételit. Az Oktatási Hivatal és az Emberi Erőforrások Minisztériuma most, ma is szó szerint össze-vissza beszél, miközben a felvételi ezekben a percekben is zajlik.

Közben a kormány most, a KLIK teljes bukása után erre az Oktatási Hivatalra építve szervezné át megint a közoktatás rendszerét. A mára kialakított káosszal kapcsolatban azonnali vizsgálatot és nyilvános jelentést várunk. Elvárjuk, hogy az oktatásért felelős állami vezetők azonnal válaszoljanak az alábbi kérdésekre:

Azonnali vizsgálatot várunk a felvételi botrány ügyében!

1) Miért állt elő az a helyzet, hogy napokkal a középfokú felvételi előtt – amire családok és gyermekek hónapokig, évekig készültek – nem tudja a kormány és szervei értelmesen elmondani, hogy ki felvételizhet és ki nem?

2) Hogy fordulhat az elő, hogy az Oktatási Hivatal, vagy a KLIK nem tájékoztatta időben a jogszabály-változásról az érintett iskolákat és a szülőket?

3) Hogy fordulhat az elő, hogy az érintett iskolák egymásnak ellentmondó jogértelmezést kaptak a minisztériumtól és az Oktatási Hivataltól?

4) Milyen céllal, milyen megfontolások, elemzések alapján módosítják az egyéni tanulási pályákat? Célja-e a kormánynak és a jogalkotásnak, hogy a gyermekek tanulási pályáit korlátozva érjen el spórolást az oktatási rendszerben?

Minden szülő és gyermek várja Önöktől a választ, akik napi szinten szenvedik el a fideszes oktatásirányítás csődjének következményeit.

Kunhalmi Ágnes,

országgyűlési képviselő