mszp.hu | Belföld
2020. június 18. 15:33

Azonos összegű 13. havi nyugdíjat!

Azonos összegű 13. havi nyugdíjat!
Magyarország lakóinak több mint negyede időskorú, akik megérdemlik a biztonságot és a tisztességes megélhetést.

Az MSZP ezért követeli a 13. havi nyugdíj első heti részletének azonnali bevezetését, úgy, hogy minden nyugdíjas azonos összegű – az átlagnyugdíjnak megfelelő – juttatásban részesüljön. Mindez azt jelenti, hogy álláspontunk szerint 2020/21-ben minden nyugdíjasnak plusz 70 ezer forintot kellene kapnia! Ezzel a nyugdíjasok kétharmada jobban járna, hiszen ők átlagos vagy átlag alatti mértékű nyugdíjat kapnak.
 
Az azonos összegű 13. havi nyugdíj mérsékelné a nyugdíjrendszer igazságtalanságát, amelyben számosan vannak olyanok, akiknek a havi nyugdíja közel akkora, mint az alacsony nyugdíjasok egész évi nyugdíjának összege, miközben a fogyasztói árak emelkedéséből fakadó többletkiadás mindenkit azonosan érint. Ráadásul ez a megoldás költségvetési többletforrás nélkül tenné lehetővé az alacsony nyugdíjasok helyzetének javítását.
 
Elfogadhatatlan, hogy a Fidesz nemet mondott erre a Törvényalkotási bizottságban, elfogadhatatlan, hogy továbbra is cserben hagyja az időseket, akik nemcsak a vírusnak, hanem a válságnak is fokozottan ki vannak téve, hiszen a folyamatosan emelkedő árakat, kiadásokat az értéküket veszítő nyugdíjakból kell fizetniük.
 
Az MSZP továbbra is kiáll az idős emberek, a nyugdíjasok érdekében, és továbbra is követeli

  • a 13. havi nyugdíj minden nyugdíjas számára azonos összegben történő kifizetését;
     
  • az alacsony összegű nyugdíjak fokozatos felzárkóztatását, és a minimálnyugdíj radikális - javaslatunk szerint 2021-től 80.000 forintra történő - emelését! Azt akarjuk továbbá, hogy a válság hatásának ellensúlyozására minden átlag alatti nyugdíjban részesülő idős ember kapjon azonnal 20 ezer forint egyszeri juttatást is, készpénzben;
     
  • a nyugdíjak számítása során a svájci indexálásra történő áttérést, és már az idei évre járó, 6,5%-os emelés érvényre juttatását, januárig visszamenőleg! Átlagnyugdíj esetén egy nyugdíjasnak ez évi 62 ezer forint többletet jelentene.

Kormányzati propagandaújság helyett értékálló nyugdíjemelésre van szükség, mert ezzel lehet biztonságot adni az idős embereknek, és közvetve segítséget nyújtani a családoknak.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok