mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Nyugdíj
2021. november 16. 13:15

Azonos összegű 13. havi nyugdíjat!

Az MSZP egyetért a Nyugdíjasok Egyesületének Országos Szövetségével, csökkenteni kell a nyugdíjasok közötti jövedelmi különbségeket, ezért továbbra is azt javasoljuk, hogy azonos összegben történjen a 13. havi nyugdíj kifizetése minden nyugdíjas számára.

A kormány azt akarja, hogy mindenki a saját nyugdíjának arányában kapja meg a pluszellátást, így viszont azok fogják kapni a legkevesebbet, akik a legkisebb juttatásban részesülnek. Az azonos összegű 13. havi nyugdíjjal azonban mérsékelni lehet a Fidesz által kitalált nyugdíjrendszer igazságtalanságát, amelynek következtében a 65 év felettiek szegénységi aránya 11 év alatt több mint a háromszorosára nőtt, és csaknem 450 ezer nyugdíjas kevesebb nyugdíjat kap, mint a megélhetési minimum!

Az MSZP célja a nyugdíjak közötti hatalmas szakadék csökkentése, amihez rendbe kell hozni mindazt a kárt, amit a Fidesz okozott az idős honfitársainknak. A vegyes indexálás eltörlésével ugyanis kevesebb lett az éves nyugdíjemelés, az inflációkövető nyugdíjemeléssel pedig csak azt biztosította a kormány, hogy ha valaki nyomorultul kevés nyugdíjból él, akkor a következő évben is nyomorultul kevés nyugdíjból fog élni.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés idős korban is jár! Svájci indexálás, 70 ezer forintos nyugdíjminimum és igazságos nyugdíjelosztás – ez a megoldás! Ezért az MSZP nemcsak az infláció növekedését, hanem a fizetések emelkedését is beleszámítaná a nyugdíjemelésbe – ez az úgynevezett svájci indexálás. Ezen túl az MSZP a 13 éve nem emelt 28 500 forintos nyugdíjminimumot is legalább 70 ezer forintra akarja emelni és azonos összegben biztosítaná a 13. havi nyugdíjat az idősek számára.

Az MSZP elkötelezett az alacsony nyugdíjak felzárkóztatása iránt, mert az idős embereknek is jár a megélhetés biztonsága. Ezért a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát a tisztességes nyugdíjemelésre és a magasabb nyugdíjakra.

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke