blikk.hu
2011. szeptember 01. 09:38

Bajban Matolcsy miatt a gazdaság?

Egyre többen bírálják a kormány gazdaságpolitikáját. Csőstül jönnek a rossz hírek: szerdán kiderült, egy év alatt 6,5 százalékkal csökkentek a beruházások. Korábban pedig bizonyossá vált, alig feleakkora lesz idén a gazdasági növekedés, mint amit a kabinet várt. Az intézkedéseket már a jobboldalhoz közeli közgazdászok is kritizálják.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nevéhez kötött gazdaságpolitika fő eleme az egykulcsos adórendszer volt, ám a szakemberek gyakran ezt támadják. Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal egykori elnöke leírta: „legfontosabb lépés a jövedelemadó-rendszer átalakítása lenne". Olyan rendszer kellene, ami „inkább az átlag és az az alatti jövedelműeknek kedvez".

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere úgy vélte egy interjúban, nem volt elég felkészült a kormányrúdhoz került csapat. Ő maga pedig hiába igyekezett a kormánnyal érdemben szakmai ügyekről beszélni, erre „nem volt fogadókészség". Csaba László közgazdász Orbán Viktor egyik nagy engedményét, a jövedék nélküli pálinkafőzést is kritizálta, s Bod Péter Ákos volt jegybankelnök sem értett egyet több lépéssel. De mi is a fő baj?

- Óriási bevételtől esett el az állam, úgy 500 milliárd forint hiányzik a költségvetésből - magyarázta Bod Péter Ákos. - Az adócsökkentéssel akarta a kormány felpörgetni a gazdaságot, hogy a kisebb adók munkára ösztönözzék az embereket, illetve kevesebben dolgozzanak feketén - mondta.

Az másik elem pedig az lett volna, hogy az extrapénzt az emberek elköltsék. - Úgy számoltunk, ha több pénz marad a jobban keresőknél, ők többet fognak fogyasztani, ami az adóbevételeket növeli - mondta Blikknek egy kormányzati politikus. - De az emberek inkább megtakarítanak, vagy a hiteleiket fizetik.

Orbán Viktor miniszterelnök viszont szerdán egy rádióinterjúban is egyértelművé tette: Magyarország tovább csökkenti az államadósságot, s a következő egy hétben újabb, több százmilliárd forint lefaragását jelenti be. Ezzel párhuzamosan ősszel kemény gazdasági intézkedéseket hozhatnak. Kormányzati forrásunk szerint ez a több százmilliárdos költségvetési lyuk befoltozását is jelenti. A megoldáshoz a kritikus szakemberek véleményét is kéri majd a kormány, akik többek között olyan javaslatokat támogatnának, hogy szűnjön meg az egykulcsos adó, vagy vezessenek be vagyonadót.

Blikk-összeállítás

Az eredeti írás az alábbi linken olvasható:

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/romlasba-visz-matolcsy-gazdasagpolitikaja-2063243