Belföld | Kaposvár egyetem közoktatás
2013. február 08. 12:04

Bajban van az oktatás ügye Kaposváron

A felsőoktatást érintő brutális forráskivonás, az állami támogatás csökkentése a Kaposvári Egyetemet is elérte. Míg a szocialista kormányok alatt az egyetem dinamikusan fejlődött, új, modern épületrészek átadására került sor, napjainkban az egyetem a létéért küzd.

A Kaposvári Egyetem alapítása és fejlesztése kérdésében mindig teljes körű politikai egyetértés volt Kaposváron. Egyetemünk ügye azon kevesek közé tartozott, amelyben egymást segítették és támogatták baloldali és jobboldali politikusok egyaránt. Ennek szellemében kérem Gelencsér Attila és Heintz Tamás kormánypárti képviselőket, és Szita Károly polgármestert, érjék el a kormánynál, hogy a Kaposvári Egyetem továbbra is biztonságosan működjön. Aggodalomra ad okot ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök gyulai beszédéről kiszivárgott hír, amely szerint egyes vidéki felsőoktatási intézmények bezárásra, leépítésre kerülhetnek.

Sajnos a közoktatás helyzete sem áll jobban városunkban. A kaposvári pedagógusok fizetésüket késve kapták meg és a borítékból hiányzott az az étkezési támogatás, amelyet eddig az önkormányzat biztosított számukra. A pedagógusok, iskolaigazgatók hallgatnak, mert a hatalom kirúgással fenyegeti azokat, akik kritizálni merik az államosított, kaotikus közoktatási rendszert. Ennél sokkal kevesebbért is aláírásgyűjtést szervezett a Fidesz az előző kormány ideje alatt, most pedig szégyenszemre hallgatnak. Irtózatos bürokráciát vezettek be az iskolákban, tisztázatlanok a hatáskörök: mi az, ami a fenntartó államra és mi az, ami a működtető önkormányzatra tartozik. Itt is jóval kevesebb a pénz, a pontos számokat az önkormányzatok költségvetésének elkészülte után lehet csak megmondani.

A fentiek is jól mutatják, hogy a Fidesz hatalomkoncentrációra törekvő államosítási ámokfutása legnagyobb vesztesei a gyerekek.

Lamperth Mónika,
országgyűlési képviselő