nepszava.hu | Belföld | időközi választás
2013. szeptember 28. 10:14

Bajok Baján

A múlt hétvégén egy napra Baja lett az ország politikai fővárosa. Érdeklődő civilek és szakképzett elemzők is afféle főpróbának tekintették az időközi választást. Egy civil barátom hétfőn azzal hívott fel: na végre egy választás, amelynek eredményével mindenki elégedett. Volt valami igazsága. Az MSZP, az Együtt-PM és a DK joggal mondhatta: egy masszívan jobboldali körzetben a majdnem döntetlen már tekinthető az összefogás sikeres főpróbájának. Pláne ilyen ellenszélben, amikor Baja valóságos állatorvosi lovát szemléltette a jog, az erkölcs és a jóízlés sérelmeinek. A Fidesz ugyan nem merte magát nagyon kihúzni a csenevész siker után, de elmondhatták: az ő jelöltjük nyert, ha csak orrhosszal is. Még a nagyon gyengén szereplő Jobbik és LMP is vigasztalhatta magát azzal, hogy őket sem kell elfelejteni: a rájuk adott voksok hiányoznak valahol.

A főpróba végén tehát mindenki tapsolt. A civilek talán kevésbé. Ők inkább azon rémüldöztek: mi lesz itt az igazi kampányban! Pedig nem ijedeznünk kellene, hanem fölkészülnünk. Főleg a civil választóknak. Hiszen a most kipróbált trükkökkel minket akarnak majd átrázni. Mert legalább a választáson minden rajtunk múlik. Ha csak nem hagyjuk magunkat eszközzé vagy árucikké leértékelni, a bajai főpróba változatos kelléktárának eszközeivel. Mert igaza volt a Népszava írásának: "a bajai versenyfutás csak szelíd körmenet volt ahhoz képest", ami később jön.

Persze, itt is gágogtak Bajnainak, kommunistáztak és nyócéveztek a szocialistáknak, gyurcsányoztak a DK-nak és az összes többinek. Az edzett civilnek ilyenkor már a szempillája sem rezdül. Az is csak durvaságában volt meglepő, hogy a jelölt - szép fiatal nő - lejáratására a lehető leggátlástalanabb, mocskos kitalációkat dobták be. Jelmezes statisztálás közben készült fotójával igyekeztek ledér nőszemélynek bemutatni. Olcsó, drogos csajnak állították be azon a címen, hogy a városi TV főszerkesztőjeként, munkáját végezve részt vett Juhász Péter sajtótájékoztatóján. A trágár bejegyzésekből és montázsokból nem idézek. Dupla öröm lehetett: demokrata is, nő is, bele kell rúgni, nem vitás.

De a "főpróbának" nem ez volt a legdrámaibb jelenete. Hanem az, ami hirtelen reflektorfénybe állította: milyen szerepet szán a Fidesz a szegényeknek. Azoknak, akiknek öröklött nyomorúságát csak mélyíteni, konzerválni és megvetéssel tetézni tudta. És azoknak is, akiket ő taszított le a lejtőn a rokkantnyugdíj megvonásával, a minimálbér megadóztatásával, a munkanélküli ellátás kurtításával, a közmunka bérének csökkentésével.

Emlékszünk: Orbán Viktor annak idején a középosztály és a szegények szövetségét hirdette meg a nemzeti együttműködés jegyében. Ebből mára annyi maradt, hogy az alsó középosztály jelentős csoportjai csakugyan közel kerültek a szegényekhez, de nem lélekben, hanem nagyon is valóságosan. Egyre inkább őket is kenyérgondok és kifizetetlen számlák nyomasztják. Ráadásul a lecsúszókat és a már lecsúszottakat szövetség helyett szembefordítják egymással. Lassan mindenki utálja a másikat. A falusi vagy városi ember az alvégen vagy a "rossz környéken" lakó cigányt, mert biztosan naplopó és tolvaj, a gyereke meg verekszik az iskolában. Jó, lehet, hogy nem mind, de akkor is. Minek szülnek, minek vannak, minek akarnak éppen itt élni. A cigány utálja a "gádzsót", mert már ráképzeli a gárdisták egyenruháját. A "rendes" dolgozó a közmunkást, mert csak tessék-lássék kapirgál az útszélén. A közmunkás meg viszont: mert a másiknak legalább minimálbére, munkahelye és becsülete van, neki meg egyik se. Mindenki gyűlöl mindenkit. És ha éppen abbahagyná, egy jól időzített megjegyzéssel a legfelsőbb helyről a kölcsönös gyanakvást újra fel lehet szítani.

A szegényeket tehát csendben kiiktatták a nemzeti együttműködésből. Nem volt nagy kockázat, hiszen az eredeti tervek szerint még az urnákhoz se juthattak volna el. A regisztráció erre volt kitalálva. Pofonegyszerű terv volt, de elbukott. Nem is csak az Alkotmánybíróságon: ezt sok fideszes választó gyomra se vette be.

Sebaj: van másik! A bajai főpróbán bemutatták a 2. számú tervet. Elnyerte új értelmezését a középosztály és a szegények szövetsége. A fideszes "középosztály" fuvaroz, a talán egy napra jóltartott szegények meg darabra leszámolva beülnek a kocsiba, hogy az ígért módon leadják a voksukat. Az vesse rájuk az első követ, aki hasonló helyzetben, fentről már régóta semmit sem várva, a gyereke ebédje helyett a demokrácia magasztos szempontjait sorolná előbbre.

Baján voltak éles szemű civilek, akik riadót fújtak. A választási bizottság a bejelentésre azzal tromfolt, hogy a körjárat utasai bizonyára csak taxiztak, és kifizették a fuvart. Nyilván. A szegénynegyedből már csak így szokták: taxival járnak szavazni. Azt azért megnézném, ahogy a készséges sofőr feddhetetlen állampolgárként adózik majd utánuk.

Tavasszal következik a főpróba után az országos bemutató. Készüljön minden civil, aki a szegények társadalmi integrációján eddig nem azt értette, hogy megalázó módszerekkel egyetlen napra a Fidesz szavazótáborába kell őket "integrálni". És a társadalmi mobilitásról is más reményei vannak, minthogy négyévente egyszer Kubatovék autójával valóban ki lehet jutni a szegénysorból.

Lendvai Ildikó