mszp.hu | Belföld | Civilek
2022. december 14. 19:21

Balassagyarmaton tartott rezsiSTOP-fórumot Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre és Korózs Lajos

Balassagyarmaton tartott rezsiSTOP-fórumot Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre és Korózs Lajos
Az MSZP politikusai az igazi baloldal képviselőiként folyamatosan járják az országot és rezsiSTOP-fórumokat tartanak. Céljuk a legfőbb problémák megismerése testközelből. A párt megoldást is kínál a rezsiSTOP-program keretein belül a legsürgetőbb gondokra.

A vidéket járva újra és újra ugyanazokat a problémákat hallják a szocialista politikusok: az elszállt élelmiszerárak, rezsiárak, a településeken megszűnő szolgáltatások, az egyre nehezebben elérhető egészségügyi és szociális szolgáltatások mellett az infláció miatt reálértéken egyre alacsonyabb nyugdíjakra panaszkodnak az emberek.

Ezeket a problémákat Orbánék meggondolatlan, elhibázott politikai döntései okozták. Az állam teljes mértékben kihátrált a szociális ellátórendszerből és magára hagyta a magyarokat akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne a kormány segítségére. A kormányzat nem számított ekkora problémákra a gazdaságban, ezt mutatja az is, hogy a jövő évi költségvetésben szereplő értékeket is jelentősen elkalkulálták.

Az MSZP megoldást kínál a magyarok legégetőbb problémáira is a rezsiSTOP-csomag keretein belül. A szocialista párt programja a következőket tenné, a válság mérsékléséért:

1.    A Fidesz-kormány ne nyerészkedjen a magyar családok rezsijén! A paksi olcsó áramot adják annyiért az embereknek, amennyibe az kerül! Paks 1 kilowattóránként 12 forintos kilowattóránkénti áron termel, méghozzá jóval többet, mint a magyar lakosság áramigénye.

2.    Garantált alapszolgáltatást mindenki számára lakóhelyén! Minden Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkező ember a lakóhelyén azonos mennyiségben jogosult legyen a legolcsóbb földgázhoz és villamos energiához való hozzáférésre, vagyis a 30 Ft/m3-es árú hazai kitermelésű földgázra és a 12 Ft/kWh költségű paksi áramra. 

3.     Legyen 5%-os az ÁFA a lakossági energiaáron a mai 27% helyett! Az állam ne nyerészkedjen az elszálló energiaárakon: az átlagfogyasztás felett gáz esetén 21,7 Ft helyett 158,8 Ft, áram esetén 7,5 Ft helyett 15 Ft ÁFA-t kell fizetni! Legyen 5% az áram, a gáz, a PB-gáz, a tűzifa, a brikett, a koksz és a palackos PB-gáz után fizetendő ÁFA (forgalmi adó) a jelenlegi 27% helyett, mert még így is jelentős többlet bevétele lenne a költségvetésnek. Ez önmagában több mint ötödével csökkentené a rezsi árát!

4.    Országos szigetelési programot minden lakóépületre! Magyarország ma azért is van ekkora bajban, mert a mai kormány 12 év alatt szinte semmit nem tett az energiafelhasználás hatékonyságának növelése, az energiatakarékos szemlélet terjesztése érdekében. Ezért most nagy arányú, széles körű, nagyon gyors beavatkozás kell: kezdeményezzük, hogy a Kádár-kockákra, családi és társasházakra, valamint panelépületekre indítsanak célzott, önerő nélküli felújítási támogatási programot, valamint kamatmentes hitellel támogatott felújítást lehetővé tevő országos szigetelési programot.

5.    Ingyenes előre fizető mérőt, és visszakapcsolást a vezetékes energiaellátásba! Mindenki, aki kéri, ingyen jogosult legyen az előre fizetős mérőóra felszerelésére. Ez egyrészt megakadályozza a kikapcsolásokat, másrészt lehetővé teszi, hogy a kis jövedelemmel rendelkezők, vagy szociális támogatásra szorulók is hozzájussanak a minimálisan szükséges energiához.

Az MSZP politikusai továbbra is a magyar emberek pártján állnak és mindent megtesznek azért, hogy mihamarabb segítséghez jussanak a nehéz helyzetbe került honfitársaink. Ezért dolgoznak képviselők a parlamentben és az utcákon egyaránt.