mszp.hu | Belföld
2022. október 03. 10:11

Balhé helyett a tények a Bosnyák téri fejlesztésekkel kapcsolatban

A jórészt mesterségesen felkavart indulatok miatt máig sok a félreértés a Bosnyák térre és a környezetébe tervezett beruházásokkal kapcsolatban, éppen ezért fontos tisztázni a tényeket.
  • A Zugló Városközpont nevű beruházás valójában két külön fejlesztés, amelyek közül Zugló Önkormányzatának csak az egyikhez van köze.

• Az önkormányzat fejlesztési tervei között szerepel egy új, multifunkciós létesítmény, amely magában foglalja a piac megújított és korszerűsített épületét, egy új szakrendelőt és az önkormányzat új épületét. Az épület előtt alakítanánk ki Zugló új főterét, amely vásár- és rendezvénytérként egyaránt funkcionálna.

• A piac szomszédságában már épülő magánberuházáshoz az önkormányzatnak semmi köze sincs. A számos vitát kiváltó projekt beruházója a Bayer Construct, amelynek kereskedelmi-, iroda- és lakásfejlesztése a kormánytól rendeletben kapott kiemelt közcélú beruházási státuszt.

• A kormány kiemelő döntése egyebek mellett azt is jelenti, hogy Zugló Önkormányzata semmilyen módon nem szólhat bele a beruházásba!
  • Ennek ellenére Zugló vezetése az itt élők érdekében egyeztetéseket folytatott a Bayerrel, mivel a kormány kiemelő határozata a magánbefektető számára lehetővé tenné több mint 4000 lakás építését. Ez kezelhetetlen terhet jelentene Zugló számára, így ez Önkormányzatunk számára is elfogadhatatlan volt!

• Fontos hangsúlyozni, hogy a Bayer legfrissebb terveiről Önkormányzatunknak is csak másodkézből származó információi vannak, tekintve, hogy a Bayernek nem kötelessége Zugló Önkormányzatával egyeztetni és ezt 2021. decembere óta nem is tette meg, egészen idén szeptemberig.

• A szeptember eleji hivatalos tárgyaláson ígéretet kaptunk arra, hogy a Bayer újra gondolja az Önkormányzat által felvetett kérdéseket, ami a zuglói lakosok igényeit tükrözik a lakásszám tekintetében. De azt fontos tudni, hogy ez Őket továbbra sem kötelezi semmire.

Jól láthatóan vannak olyan politikai szándékok, amelyek össze akarják mosni Zugló Önkormányzatának főteret, piacot, rendelőt és önkormányzati épületet tartalmazó fejlesztését a Bayer magánberuházásával, amelyhez Zugló Önkormányzatának annyira nincs köze, hogy valójában még beleszólása sincs. Ezt a tiltakozókhoz hasonlóan Zugló polgármestereként magam is az önkormányzatiság megcsúfolásának, az itt élők akarata semmibevételének, így elfogadhatatlannak tartom.

De elfogadhatatlannak tartom azt is, hogy egyes szereplők politikai érdekből félinformációkkal, csúsztatásokkal és konkrét hazugságokkal meg akarják téveszteni a zuglói polgárokat és rossz színben akarják feltüntetni Zugló Önkormányzatát és vezetését. Szombaton ezeket a tényeket akartam tisztázni.

Horváth Csaba
Zugló polgármestere