mszp.hu | Belföld | miniszteri meghallgatás
2014. június 03. 17:30

Balog Zoltán meghallgatásáról

Balog Zoltán mai miniszterjelölti meghallgatása az Országgyűlés Népjóléti bizottsága előtt két egymással ellentétes Magyarország-kép találkozása volt. Míg a régi-új csúcsminiszter beszámolója szerint az Orbán-kormány sikert sikerre halmozott az utóbbi négy éven a szociális ellátórendszerben, mi konkrét adatokkal és a súlyosbodó társadalmi gondokkal szembesítettük Balog Zoltánt.

A KSH adataira, a Tárki kutatásaira, a kormány által Brüsszelbe küldött konvergenciaprogramra, vagy éppen a Gallup napokban nyilvánosságra hozott felmérésére hivatkozva többek között azt tudakoltuk, hogy mit tervez a Fidesz a rendszerváltás óta nem tapasztalt szegénységgel, a növekvő nyomorral, az egyre több éhező gyermekkel? Szerettünk volna választ kapni arra: miért nem lehetséges, hogy az állam az év minden napján biztosítsa a napi egyszeri melegételt a hátrányos helyzetű gyerekek számára?

Egy beismerő vallomáson túl érdemi válaszok helyett csak cinikus megjegyzéseket, meg egy a leendő miniszter alkalmasságát megkérdőjelező ígéretet kaptunk, mi szerint majd az új államtitkárait küldi a bizottság elé, hogy a konkrét kérdéseinket megválaszolják helyette.

Velünk ellentétben a bizottság Fidesz-KDNP-s többsége természetesen a támogatásáról biztosította Balog Zoltánt, aki így az egyre szegényedő magyar családok bánatára sajnos ott folytathatja, ahol abbahagyta.

Korózs Lajos,

a Népjóléti bizottság alelnöke

Bangóné Borbély Ildikó,

a bizottság tagja