MTI/mszp.hu
2011. március 04. 11:21

Balogh András: a hátrányos helyzetben lévőknek még nehezebb lesz

Az MSZP elnökhelyettese szerint a rokkantsági nyugdíjak tervezett felülvizsgálatával az egyébként is hátrányos helyzetben lévők kerülnek még nehezebb helyzetbe.

Balogh András pénteki, szekszárdi sajtótájékoztatóján elképesztőnek nevezte azt a szemléletet, amellyel szerint meg fogják vizsgálni, kik élnek vissza a rokkantsági nyugdíjjal.

"Ha a vizsgálatot végzők eleve azt az instrukciót kapják, hogy az esetek jelentős részében nem tisztességes emberek részesülnek ellátásban, a hivatal meg is fogja találni a csalókat, és sokakat annak fog minősíteni" - mondta az elnökhelyettes. A szocialista politikus úgy fogalmazott: mára demokratikus deficit alakult ki, és az emberek nemcsak a lecsúszástól félnek, hanem attól is, hogy retorzió éri őket.

Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő kijelentette: jól látszik, hogy a Fidesz következetesen végigviszi azt az ígéretét, miszerint az aktívak dolgozókat támogatja. Ennek azonban az lesz az eredménye, hogy milliók fognak éhezni, nyomorogni - húzta alá. Hozzátette: a Tolna megyei embereket leginkább a közmunkaprogram "szétverése" sújtja. Mint mondta, például Dunaföldváron tavaly 180 ember kapott nyolcórás munkát, jelenleg 82-en négyórás közmunkát végezhetnek, és nem éri el a tízet azoknak a száma, akik nyolc órában dolgozhatnak. A dunaföldvári példa jól mutatja a trendet - tette hozzá.

Lázár János, a Fidesz-KDNP parlamenti frakcióvezetője a kedden bejelentett Széll Kálmán Terv kapcsán, szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: nem lehet megszorításnak nevezni (...), ha "megkérdezzük a huszonéves, életerősnek tűnő fiatalemberektől, hogy miért van rokkantnyugdíjuk".