MTI/mszp.hu
2011. szeptember 11. 18:06

Balogh András: a terrorizmus nem szűnt meg

A Nemzetközi Mensch Alapítvány és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnapi budapesti megemlékezésén, a belvárosi Szabadság téren Balogh András, az MSZP alelnöke, aki 2001-ben Magyarország Afganisztánba akkreditált nagykövete volt, elmondta: a terrorizmus okait kell felszámolni, amelyek a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság hiányából fakadnak. Hangoztatta: a terrorizmus nem szűnt meg, minden erőfeszítés ellenére ma is jelen van a világ minden részén.

Úgy vélte, olyan világot kell teremteni, ahol az "embertelen, gonosz eszméknek" nincs hatásuk. Ez az egyik legfőbb erkölcsi kötelesség azokban az országokban is, amelyekben - hasonlóan Magyarországhoz - nem nőtt a közvetlen terrorfenyegetettség 2001 óta, mivel ma már nincsenek elszigetelt helyek a világban - mondta.

Szavai szerint a szeptember 11-i támadás után az első gondolat az együttérzésé volt, a második a csodálaté azok iránt, akik segítettek a merénylet után, a harmadik pedig a tenni akarásé. Ez a három gondolat máig ugyanolyan erősen él a magyar társadalomban is, mint tíz éve - jelentette ki.