MTI/mszp.hu
2015. április 11. 21:08

Baloldali és liberális pártok tüntettek a károsultakért

Baloldali és liberális pártok tüntettek a brókerbotrány károsultjaiért szombaton Budapesten, a Batthyány-örökmécsesnél.

A Quaestorban – Károsultak napja címmel szervezett demonstráción ezer-ezerötszázat résztvevő hallgatta a pódiumra lépő felszólalókat, az MSZP, a DK, PM, az MLP politikusait, valamint a  brókerbotrány károsultjainak képviselőit. A pártrendezvényhez egy időre csatlakoztak az alig száz méterre lévő Quaestor-fióknál tartott, pártok nélküli demonstráció résztvevői is.
    
Az egyik szónok, Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke hangoztatta: a sokszázezer rokkantnyugdíjas, szolgálati és korkedvezményes nyugdíjas, a trafikosok, a vállalkozók, a magánnyugdíj-pénztári megtakarításaikat elvesztők mind-mind a jelenlegi kormány kárvallottjai, ugyanúgy, mint a "fideszes pilótajáték", a Quaestor csődjében érintett tízezrek. "Már mindannyian az Orbán-rendszer károsultjai vagyunk" - jelentette ki.
    
Lukács Zoltán azt mondta: "Nem felejtünk! Mindenért fizetni fognak!"

A tömeg erre azt skandálta: "Börtönbe! Mocskos Fidesz!"

A politikus ezt követően arról beszélt, hogy a normális életet kell megteremteni Magyarországon.
    
Párttársa, Pad Ferenc, aki a vasárnapi a tapolcai időközi országgyűlési választáson az MSZP és DK színeiben indul, azt hangoztatta: az Orbán-kormány nem akarja meghallani az emberek "búját-baját". A törvénytelenségek melegágya, hogy a haverok bennfentes információkat kapnak, lopnak.
    
"Nem boltokat kell bezárni, hanem kormányzati tisztviselőket" - szögezte le Pad Ferenc, aki szerint a kormány eljátszotta az emberek bizalmát. Az ellenzéki szónok ezután a választok segítségét kérte a vasárnapi választáson.

Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja megfogalmazása szerint a Quaestor vezetője csak egy ócska kis stróman a kormányban ülő igazi gengszterekhez és a főgengszterhez képest, aki csak a "csókosait" értesítette.
    
"Előrehozott választás kell!" - követelte az ellenzéki szónok.
    
Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt szakpolitikusa arra mutatott rá, hogy a mohó Fidesz-állam mindent bekebelezett, mégsem látta, amikor egy "baráti" cég 150 milliárdot lopott el a kisemberektől.
    
A liberális gazdaságpolitikus elmondta: a piacgazdaságban a nagyobb kockázattal nagyobb veszteség is járhat, de a Quaestor-ügyben szerinte nem erről van szó, hanem bűnös felelőtlenségről, ezért lemondásra szólította fel a kormányt.
    
Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért szóvivője szerint a jelenlegi rendszer úgy működik, hogy az oligarchák ellopják a kisemberek pénzét. Egy normális országban az ilyenek már börtönben lennének - tette hozzá az ellenzéki szónok, megjegyezve, hogy Romániában a korrupciós ügyek miatt már több tucatnyi magas rangú állami tisztviselőt tartóztattak le.
    
A politikusok mellett több Quaestor-károsult is szót kapott a rendezvényen: egy legelő nélkül maradt hortobágyi juhász úgy fogalmazott: "a birka maradjon, Orbán takarodjon". Egy nyugdíjas bányász azzal fordult a kisbefektetőkhöz, hogy nem ők a hibásak, más pedig arról beszélt az emelvényről, hogy a 30 milliós kártérítés kevés, csak a teljes kártérítés fogadható el.
    
A pártrendezvényen magyar nemzeti, európai uniós és pártzászlókat tartottak a résztvevők, az aktivisták kis zászlócskákat is osztogattak a hallgatóságnak.

Valamennyi felszólaló beszéde megtalálható youtube-csatornánkon >>>