mszp.hu | Belföld | EP2014 Békéscsaba
2014. május 13. 13:00

Baloldali Európát akarunk!

Az európai parlamenti választás kiemelt témája a fiatalok boldogulásának kérdése. A probléma Békéscsabán újra aktuális, mert úgy látjuk, hogy a Szent István Egyetem gödöllői vezetése nem akar főiskolai képzést a békési megyeszékhelyen. Ezért jelen pillanatban is folyik a hallgatók által szervezett aláírásgyűjtés a békéscsabai felsőoktatás megmaradása mellett. Úgy gondoljuk, közösen kell megtennünk mindent annak érdekében, hogy ne szűnjön meg városunkban a felsőoktatás, hiszen a térségnek ez az egyik felemelkedési lehetősége.

A május 25-i választáson arról dönt Európa, hogy baloldali, szociális irányba indul-e el vagy tovább halad a megszorítások útján. Európa jövője érdekében a megszorításokon alapuló gondolkodást fel kel váltani egy szociálisan érzékeny gondolkodásnak. Ezt hirdeti az MSZP és az európai szocialisták programja is.

A szociális érzékenység jegyében be kell vezetni az európai minimálbért, amely mindenkinek, aki napi 8 órát dolgozik, garantálja a nettó 100 ezer forintos fizetést. Emellett szükség van európai minimál nyugdíjra is, mely biztosítja, hogy a nyugdíjasoknak ne azon kelljen gondolkodni, hogy élelmiszerre vagy gyógyszerre költenek, a rezsiről nem is beszélve! A 30 év alatti fiataloknak biztos szakmát és biztos munkahelyet kell biztosítani, hogy ne fokozódjon tovább az elvándorlás. Erre nyújt megoldást az uniós Ifjúsági Garanciaprogram, amelynek magyarországi bevezetését reméljük a kormánytöbbség is támogatni fogja.

Ahhoz, hogy Magyarországon ne éhezzen fél millió gyerek és ne éljenek 4 millióan a létminimum alatt szükséges az alapvető élelmiszerek áfa csökkentése is. El kell érni, hogy Magyarországon az alapvető élelmiszerek forgalmi adója egyszámjegyű legyen, így azonnali 20 százalékos árcsökkenés lehetne elérni!

Arról, hogy mindez megvalósuljon, május 25-én kell döntenünk, ezért kérjük a békéscsabaiakat és a Békés megyeiket, hogy a választáson szavazzanak az első listára, az MSZP listájára, hogy Európa újra balra forduljon. Erre szánjunk 5 percet május 25-én!

Winkfein Csaba
az MSZP országos elnökségének tagja
EP-képviselőjelölt

Miklós Attila
az MSZP Békéscsabai Szervezetének elnöke