Pécsi Stop | Belföld | Zsolnay feljelentés Pécs
2014. augusztus 08. 12:47

Baloldali feljelentés: nyomoznak a Zsolnay-ügyben

A megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított a Zsolnay márkanév ügyében hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az ügyben a feljelentést tevő szocialista parlamenti képviselők szólaltak meg ismét, Tóth Bertalan abban bízik, hogy a kormány és a jobboldali városvezetés nem válik bűnsegéddé.

Tóth Bertalan a Zsolnay manufaktúra előtt pénteken tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Fidesz-ÖPE koalíció már a harmadik tulajdonossal állapodott meg, de a Zsolnay körül valahogy soha nincs minden rendben. A mostani tulajdonos is késedelembe esett, ingatlant apportált készpénz helyett, nem tudni, hogy a 10 millió forintos kötbért behajtotta-e a város, és egy munkaügyi támogatást sem tudott felhasználni, így több, mint 20 millió forintot kellett visszafizetnie. A legutóbbi ügy a Zsolnay márkanév sorsa: ezt az igazgatóság elnöke által is elismerten a gyár és a város tudta nélkül védette le a Swiss Art nevű magáncég.
- Ez alapján mi úgy gondoljuk, hogy bűncselekmény történt, mert a kormánnyal kötött és a szindikátusi szerződés is tiltotta, hogy a márkanevet idegen személy levédesse, és abból haszna legyen - így Tóth.

Szakács László szerint alig lehet olyan esetet mondani, hogy a befektető teljesítette volna a vállalt kötelezettségét. - A Zsolnay nevet viszont ellopták - így Szakács. - A gyárnak, amely ma annyit termel, amennyi bért ki tud fizetni, a neve az egyetlen igazi értéke. Ezért feljelentést tettünk, én pedig interpelláltam a Parlamentben, amire Fónagy János államtitkár azt mondta: mindent megtettek. E helyett csak egy 2005-ös kormányrendeletet kellett volna betartatni.

A feljelentésben foglalt gyanút alaposnak találta a rendőrség, ezért a baranyai főkapitányság elrendelte a nyomozást. Szakács abban bízik, hamarosan megnyugtató véget ér az ügy, és a Zsolnay név visszakerül Pécsre.

Tóth hozzátette: hűtlen kezelés bűntette miatt nyomoznak a rendőrök. - Remélem, hogy a Fidesz-ÖPE koalíció által említett jogászok garmada is dolgozik az ügyön - tette hozzá a baloldali politikus. - Így reméljük azt is, hogy a jobboldali városvezetés és a kormányzat részéről nem merül fel a bűnsegédi tevékenység, mert nem tettek meg mindent azért, hogy ezt a bűncselekményt felderítsék a hatóságok.