mszp.hu | Belföld
2020. február 22. 00:29

Baloldali gazdasági fordulat is része az MSZP megújulásának

Baloldali gazdasági fordulat is része az MSZP megújulásának
Az MSZP tervezett megújulásának része egy „kemény” baloldali gazdasági fordulat, amire a pártnak a rendszerváltás óta nem volt módja – mondta Kunhalmi Ágnes, a párt választmányi elnöke az ATV Start című műsorában szerdán.
„Egy nagyon kemény baloldali gazdasági fordulatra is gondolunk akkor, amikor arról beszélünk, hogy az MSZP milyen politikát folytasson” – mondta Kunhalmi a párt 2022-ig tartó stratégiai tervének megvitatására szolgáló országjáró körút közben.
 
Kijelentette: az MSZP-nek szembe kell nézni azzal, hogy a rendszerváltás után nem tudott olyan igazán kemény baloldali politikát folytatni, amilyet szeretett volna. Mert miközben egy baloldali párt „természetszerűleg” nem a piacot és a tőkét támogatja, hanem az embereket, az MSZP-nek a rendszerváltást követően le kellett építenie az állampártot, és részt venni a piacgazdaság elemeinek a kiépítésében.
 
 
Kormányon a párt „mindig igyekezett, sokszor erőn felül is” segíteni a középosztályt és a rendszerváltás veszteseit, a leszakadókat, de a globalizáció és a világgazdasági válság következtében „a magyarok azt látják, hogy a gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek lettek”. Ezért kell a fordulat.
 
A párt vezető politikusainak országjárásáról elmondta: több száz fős fórumokat tartanak, s az emberek „nagyon nyitottak” a szervezeti változtatásokra is, például a társelnöki rendszer bevezetésére egy férfi és egy női társelnökkel.
 
Azt mondta, „hatalmas sikernek” tartaná, ha a párt márciusi kongresszusa elvállalná a változtatásokat, s ha a fordulatok megtörténnek, „nagy valószínűséggel” indul a társelnöki posztért. Megtiszteltetésnek nevezte, hogy Hiller István, akinek elnöksége alatt a párt legutóbb kormányzati pozícióba került, alkalmasnak nevezte a posztra.
 
Emlékeztetett: a nők politikusi és vezetői szerepbe kerüléséért elsőként az MSZP vezette be a női kvótát, ezen keresztül is ösztönözve olyan női politikusokat, mint Lendvai Ildikó korábbi frakcióvezető és pártelnök, Lamperth Mónika korábbi belügyminiszter, Kósáné Kovács Magda  volt munkaügyi miniszter vagy Csehák Judit volt egészségügyi miniszter.
 
A tervezett egyéb változtatásokról azt mondta: azok a gyorsabb döntéshozatalt segítenék, „de ez nem mehet a párt demokratikus voltának a rovására”. Ő maga az elnökségnek több hatáskört adna, „a széles pártközvélemény” megszavaztatására más, gyorsabb szisztéma bevezetésével. 
 
Az MSZP oktatáspolitikusa lévén, kérdezték Kunhalmit, miért nincs nagyobb tiltakozás a Nemzeti Alaptanterv ellen. Azt válaszolta: a szakma a korábbiaknál sokkal jobban tiltakozik, de a pedagógusok állami alkalmazottak, „az ő bőrükre megy”, megszólalnak-e.
Ugyanakkor „nem szabad ülni se a szakmának, se a civileknek, se a pártoknak a (…) babérjain”, hanem közösen el kell kezdeni kidolgozni és széles társadalmi vitára előkészíteni egy alternatív nemzeti alaptantervet, hogy a kormányváltás után azonnal be lehessen nyújtani.
 
„Cselekedni kell és alternatívát kell mutatni a Fidesz rendszerével és (…) nem szakmai, hanem politikai javaslataival szemben” – mondta.
 
Az ellenzék közös fellépéséről a „szájzártörvény” ügyében elmondta: az alkotmánybírósághoz fordultak a megsemmisítéséért, és további lépéseik is lesznek, mert a törvény teljesen ellehetetlenítheti a képviselők munkáját. Ráadásul a Házelnök kettős mércét alkalmaz, mert míg a kormánypártiak „nagyon méltatlanul” bánnak az ellenzékiekkel, az ellenzékieket aránytalanul szankcionálják.
 
Arra a felvetésre, hogy az ellenzék parlamenti jelenlétével „legitimálja” a terméketlen parlamenti gyakorlatot, azt mondta: az októberi önkormányzati választások sikerével ez a kérdés lekerült a napirendről, hiszen az ellenzék akkor úgy tudott sikeres lenni, hogy végig ott volt a parlamentben. 
 
„Az utolsó pici eszközt is használnia kell az ellenzéknek, ami van” – utalt arra, hogy a parlamenti ülések nyilvánossága révén az ellenzék valamelyest kifejezheti álláspontját.
 

Kapcsolódó párttagok