Baloldali lépések a vidék Magyarországáért

"Magyarországon mintegy félmillió, öt hektárnál kisebb birtokot művelő gazdaság van. Jelentős részük mindezidáig nem kapcsolódott be semmilyen uniós támogatási programba. A 2015-ben kezdődő új Közös Agrárpolitika (KAP) lehetővé teszi, hogy az egyszerűsített kistermelői támogatási rendszer keretében az öt hektár alatti kisgazdaságok átalány-alapú támogatást adjunk. A KAP új rendszere lehetővé teszi, hogy a területalapú kifizetés feltételét 0,3 hektárra csökkentsük. Ez esetben 200 ezer magyar családi és kisgazdaság kaphat uniós támogatást. Ezzel félmillió vidéki lakos életkörülményeinek javításához járulhatnánk hozzá éves szinten 350 ezer forintos összeggel. Felhívom ezért a következő magyar kormány figyelmét, hogy négy millió létminimum alatt, főként falvakban élő vidéki ember érdekében 0,3 hektárban állapítsa meg az uniós támogatás határát. Legalább ilyen fontos, hogy a kisgazdaságok piacra jutását az állam támogassa az integrációk és szövetkezések fejlesztésével, valamint pénzügyi és szaktanácsadási eszközökkel." - emelte ki írásbeli hozzászólásában Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja a mezőgazdasági kisvállalkozások jövőjéről szóló jelentés kapcsán.

A szocialista politikus hozzátette: "kedvező a kisgazdaságok számára továbbá, hogy nem kell teljesíteniük az uniós jogszabályban rögzített zöldítés követelményeit, mint az állandó gyepterület fenntartását, a terménydiverzifikációt és az ökológiai jelentőségű terület kijelölését, valamint a kereszt-megfeleléssel kapcsolatos előírásokat. Nyomatékosan kérem a mindenkori magyar kormányt, hogy az önkéntesen bevezethető támogatási formát a vidék Magyarországa, valamint vidéki életszínvonal és munkalehetőségek növelése érdekében alkalmazza 2015-öt követően."
 
Tabajdi Csaba kiemelte: "az önellátó vagy félig önellátó kisgazdaságok fennmaradása kulcskérdés a gazdák munkahelyének, tisztességes jövedelmének biztosítása valamint a vidék elnéptelenedésének megakadályozása szempontjából. Az európai agrárium életképességét csak a mezőgazdaság többszintű versenyképességi modellje biztosíthatja: egyszerre van szükségünk világszinten is versenyképes nagygazdaságokra, a regionális piacra termelő középméretű üzemekre és a helyi igényeket kielégítő családi és kisgazdaságokra is. A három szint kiegyensúlyozott aránya biztosítja az európai mezőgazdaság stabilitását és sokszínűségét."