2012. január 31. 16:21

Baloldaliak a brüsszeli csúcson

Növekedésbarát konszolidációt és munkahelybarát növekedést! Nem pedig üres szavakat! - ez a sommás összefoglalója annak a kormányfő-pártelnöki brüsszeli találkozónak, amelyet az Európai Szocialisták Pártja (PES) szervezett a brüsszeli államfők és kormányfők találkozójához időzítve.

A találkozón Magyarországot Mesterházy Attila képviselte, aki ezúttal nemcsak az MSZP elnökeként, hanem a Szocialista Internacionálé frissen megválasztott alelnökeként is jelen volt. A nagyszabású nemzetközi megbeszélésen részt vett többek között Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök, aki jelenleg az unió soros elnöke, Catherine Ashton, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Ezenkívül jelen voltak többek között Elio Di Rupo, belga, Werner Faymann, osztrák és Zoran Milanović, horvát kormányfő is.

A tanácskozás központi feladatként fogalmazta meg a növekedés beindítását és a munkahelyteremtést, mint a gazdasági válságra adható egzakt válaszokat. Ebben pedig kiemelt szerepet szán a kormányközi együttműködéseknek, illetve olyan közös és szigorú fiskális politika kialakításának, amellyel elszigetelhető Európa egy újabb válságtól illetve amellyel megelőzhető a
jelenlegi krízis továbbmélyülése.

A találkozót követően Mesterhazy Attila és Sergei Stanishev (PES elnöke) közös sajtótájékoztatón beszéltek arról, hogy a jelenlegi helyzetben a növekedésről nemcsak beszélni kell és ígérgetni, hanem konkrét válságkezelő intézkedésekre van szükség. Ezenfelül olyan befektetésekre és innovatív fejlesztésekre, amelyek elősegítik a jövő generációjának munkahelyteremtését. Önmagában a fiskális fegyelem - szociális és jóléti intézkedések nélkül - nem vezethet ki a válságból - szögezték le. Felhívták a figyelmet arra, hogy a 2007-13-ig terjedő időszakra szánt szociális alapok 70 százaléka egyelőre nem került felhasználásra, illetve arra, hogy a pénzügyi tranzakciós adóból legalább 200 milliárd euró bevétel kerülhet be újra a gazdaságba és munkahelyteremtésre.

Mesterházy Attila beszámolt arról is, hogy Magyarország külön napirendi pontként szerepelt a tanácskozáson. Megemlítette, bízik abban, hogy Orbán Viktor kettős beszéde -, amely konszolidáltnak tűnik Brüsszelben, de nacionalista retorikának Magyarországon - nem téveszti meg az EU döntéshozóit, hiszen a demokratikus normák és jogállami alapelvek politikai hovatartozástól függetlenek.