mszp.hu | Belföld
2021. november 04. 16:16

Bangóné: 2019 óta csak hazudnak, hazudnak és hazudnak!

Bangóné: 2019 óta csak hazudnak, hazudnak és hazudnak!
Elakadt az oltás, május óta nem tudjuk elérni a 6 millió beoltottat Magyarországon. A szakma által követelt lépésekre, tesztelésre és kontaktkutatásra lenne szükség, és a kormány által folyamatosan titkolt adatok nyilvánosságra hozatalára – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselője, a Spirit FM műsorában csütörtökön.

„Nagyon fontos eszköz, hogy igen: tudják az emberek, hogy hol tartunk ma. Tudjanak azokról az adatokról, amit folyamatosan eltitkol a kormány. (...) De hát 2019 óta folyamatosan azt látjuk, hogy csak hazudnak, hazudnak és hazudnak!” – mondta.

Nyilvánosságra kellene hozni, hány oltott beteg került koronavírussal kórházba, ők hány oltást vettek fel, vannak-e súlyos betegek az oltottak között. „Ezek lennének azok az adatok, hogy ha mindennap kiállna a kormány és ezt közölné, akkor talán azt hihetnénk el, hogy tudja a kormány, hogy mit csinál, és tudjuk az igazságot” – mondta.

Nem a politikusok, hanem a szakma mondja, hogy a tesztelés és a kontaktkutatás a járvány megfékezésének alapvető eszköze – mutatott rá. Az MSZP politikusai ennek alapján folyamatosan kérték a kormányt, és adták be módosító indítványaikat, hogy teszteljék a gyerekeket, a pedagógusokat, a tömegközlekedésben dolgozókat, és folytassanak kontaktkutatást, mint a környező országokban.

„Nagyon súlyosnak” nevezte, hogy május óta alig vettek fel új oltást az emberek, pedig előtte még arról beszélt Orbán Viktor, hogy ha elérjük az ötmillió beoltottat, akkor „majd fel fog szabadulni az ország”, de a cél, hogy elérjük a hatmilliót vagy akár még többet.

„Egyszerűen nem érjük el!” – mutatott rá Bangóné.

Mint mondta, pártja nem érti, miért nem teszi meg a kormány a szükséges lépéseket, és miért bizonytalanítja el az embereket olyan mondatokkal, mint például Gulyás Gergely kancelláriaminiszteré, aki „viccesen” azt mondja, nincs Magyarországon kontaktkutatás.

Az MSZP képviselői folyamatosan adnak be közérdekű adatigényléseket, egy ilyenre adott válasz már 2020-ban is gyakorlatilag egyenlő volt annak a beismerésével, hogy nincs kontaktkutatás - mondta. De MSZP-s polgármesterek is hiába kérnek adatokat, pedig fontos lenne tudni, ki fertőzött, „mert akkor tudunk vigyázni mi magunk is”, hogy ne lépjünk kapcsolatba azzal, aki fertőzött, „és ha mi megfertőződtünk, akkor alap, hogy ne fertőzzünk tovább”.

Mint mondta, a kormány lépései azt mutatják: csak politikai célok vezérlik a járványkezeléssel kapcsolatban és nem az, amit a szakma követelt.

Ilyen például, amikor Orbán a vadászati kiállítás vagy más, a kormánynak fontos országos programok előtt azt mondja: a maszk viselése nem fogja a járvány terjedését meggátolni, majd amikor a programok lementek, „érdekes módon” azt mondja, mégiscsak vegyünk maszkot, mert a járvány fékezésének egy eszköze lehet.

Újra hangsúlyozta: a Magyar Szocialista Párt szerint a kormánynak azt kellene figyelembe vennie, amit a szakma: az orvosok, az Orvosi Kamara mond és követel.

Kapcsolódó párttagok