mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2020. január 19. 22:17

Bangóné: Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet!

Bangóné: Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet!
„Ma Magyarországon senkivel nem csinálhatnak ilyet, bármilyen vallása van, bármilyen kisebbséghez tartozik és bármilyen ember!” – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón a Borsod megyei kórházban tudtán kívül meddővé tett nő ügyében.
Azt mondta: mivel Kásler miniszter november óta „maszatol”, tagad és hallgat az ügyben, azonnali intézkedést követelve most már Orbán Viktorhoz fordul.
 
„Jól dokumentált, (…) a hatóságoknak átadott bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy egy akkor 23 éves gyermektelen nőt a műtőasztalon rasszista indítékokból meddővé tettek”, amivel a nő csak 3 évvel később, egy orvosi per nyomozati szakaszában, majd teljes részletességgel egy újságcikkből szembesült.
 
„Joggal feltételezhetjük, hogy Magyarország legnagyobb egészségügyi botrányával állunk szemben” – mondta Bangóné.
 
Elmondta: találkozott az áldozattal. „Higgyék el, hogy igazán megrendítő volt szembesülni azzal, hogy a XXI. században Magyarországon rasszista okok miatt meddővé tehetnek egy nőt.”
 
„Neki a nőiességét és az anyasághoz való jogát vették el”, de „a legnehezebben azt a részt viseli, hogy közben folyamatosan azt hallja, mennyire nagy probléma Magyarországon, hogy egyre kevesebb gyermek születik – hangsúlyozta a politikus.
 
Kitért arra: az áldozat elmondta neki, hogy nem cigány, mégis erre hivatkozva tették meddővé. Bangóné hangsúlyozta: Magyarországon senkivel nem tehetnek ilyet, „mi mindannyian magyarok vagyunk”.
 
Azt ígérte, hogy a Borsod megyei kórházzal kapcsolatban felmerült többi esetet - műhibát, tiltott mesterséges megtermékenyítést, gazdasági bűncselekményt és európai források nem megfelelő felhasználását - ugyanilyen részletességgel fel fogják tárni.
 
„Nem félünk, nem állunk le. A magyar emberek megérdemlik, hogy kiderüljön az igazság” – mondta.
 
Kérte a média támogatását is abban, hogy „közösen akadályozzuk meg, hogy ennek a hölgynek újra a műtőasztalra kelljen feküdnie, csak azért, hogy még ő bizonyítsa, hogy mit tettek vele az orvosok”.  
 
Beszélt arról is: korábban az Egészségbiztosítási Felügyelet kényszeríthette a kórházakat arra, hogy tartsák tiszteletben a betegek jogait és adják meg számukra a szakmailag indokolt legjobb ellátást. Ezt a hatóságot azonban Orbán rendszere annak ellenére megszüntette, hogy az Alapvető Jogok Biztosa is felhívta a figyelmet: ennek hiányában a betegek jogainak védelme nem biztosítható Magyarországon.
 
„Most már az állampolgári, egyre gyakrabban az emberi jogaink vannak veszélyben” – mondta Bangóné.