Bárándy Gergely írásbeli kérdése Polt Péter legfőbb ügyészhez

Sajtóinformációk szerint a Simon Gábor ügyében zajló eljárásban az ügyészség jelentős bizonyítékokat vár Welsz Tamástól, aki a Sólyom Airways új tulajdonosaként vált közismertté. Welsz Tamás előélete (egy panamai csalás miatt az Interpol körözi), őrizetből való kiengedésének időpontja legalábbis kérdésessé teszi a tőle várható bizonyítékok megalapozottságát.

Információk szerint az ügyész azt indítványozta a bíróságon, hogy Welszt ne adják ki Panamának. Felmerül a gyanú, hogy Welsz személyével kapcsolatban a vádalku módszerét veti be az ügyészség. A vádalku jogellenes volta nem egyszer bizonyosodott már be (pl. a Tábornok-perben); emiatt már többször kellett kizárni az így megszerzett bizonyítékot az értékelhető bizonyítékok köréből.

Ezért kérjük a Legfőbb Ügyész Urat, adjon tájékoztatást a következőkről:

Tervezi-e az ügyészség Welsz Tamás személyével kapcsolatban vádalku alkalmazását, s azt, hogy ezzel egy, a várható büntetésének enyhítésében érdekelt gyanúsított vallomására alapozza a vádat?

Rendelkezik-e az ügyészség Welsz Tamás állításain kívül egyéb olyan bizonyítékokkal, amelyek az általa tett terhelő kijelentéseket a vallomásával egyezően támasztják alá?

Az MSZP frakció a leginkább érdekelt abban, hogy még a választások előtt tisztán lássunk a Simon Gábor által felhalmozott vagyon eredetét illetően, és hogy hamis, illetve eltorzított információkat ne lehessen politikai célokra felhasználni.

MSZP