2011. január 15. 16:00

Bárándy Gergely közleménye

Az MTI által közölt, alkotmányozással kapcsolatban megfogalmazott álláspontomat illetően az alábbi nyilatkozatot teszem:

Politikai pályafutásom alatt először fordul elő az, hogy a Magyar Távirati Iroda - amelynek pártatlan működését jogszabály írja elő - egy valós tényt elferdítve ad közre. Teszi ezt annak ellenére, hogy telefonon kifejezetten kértem a közleményük helyesbítését.

Sohasem állítottam olyat, hogy az MSZP frakciója döntött arról, hogy részt vesz az alkotmánykoncepció parlamenti vitájában. Az mondtam, hogy az interjú készítésének időpontjában - akkor, amikor szó sem volt még alkotmányozó nemzetgyűlésről - ez volt a többség véleménye, köztük az enyém is. Az elmúlt egy hónapban azonban sajnos megváltoztak a körülmények. Leginkább a miniszterelnök alkotmányozó nemzetgyűléssel kapcsolatban megfogalmazott nyilatkozatára tekintettel. Megjegyzem, érthető, hogy a kormány minden eszközt bevet a legitimáció megteremtése, bizonyítása érdekében. Nem véletlenül, hiszen Orbán Viktor is érzi már azt, hogy egy társadalmi egyeztetés és népszavazás nélkül, egyetlen pártszövetség által támogatott és áterőltetett alkotmánynak nem lesz nagy társadalmi elfogadottsága.

Az MTI által hivatkozott interjú december közepe táján készült, annak leiratát körülbelül 2-3 héttel ezután kaptam meg, korrigált változatát pedig 2 nappal ezelőtt küldtem vissza a szerkesztőknek. Erre a körülményre felhívtam az MTI tudósítójának a figyelmét is. Ilyen esetben a nyilatkozónak nincs lehetősége az interjú tartalmának az azóta történt politikai eseményekhez való hozzáigazítására, csupán annak ellenőrzésére, hogy az került-e leírásra, amit mondtam, illetve a stiláris hibák korrigálására.

A riporter kérdése a parlamenti vitára, nem pedig az alkotmányozó nemzetgyűlésben való részvételre vonatkozott, így a válasz is csak arról szólhatott. A jelenleg működő Országgyűlés pedig a megítélésem szerint nem tekinthető alkotmányozó nemzetgyűlésnek. A választópolgárok nem ekként választották, nem oszlatja fel majd magát az alkotmány elfogadása után, stb. Határozottan kijelentem, hogy a legkevésbé sem értenék egyet azzal, hogy részvételünkkel legitimáljunk egy olyan fórumot, amelyet a választópolgárok nem választottak meg.

Bárándy Gergely
országgyűlési képviselő
az MSZP országos elnökségének tagja