Baranyában is újraosztotta a Fidesz a dohánypiacot

Szakács László választókerületi felelős tartott kedden Pécsett sajtótájékoztatót a dohánymutyiról. Egyebek mellett attól tart, hogy nőni fog a feketekereskedelem.


A baranyai szocialista politikus elmondta: a földek után a dohánypiacot is sikerült újraosztani. Hozzátette: a Fidesz katonák sem értenek minden esetben egyet ezzel. Több helyen cikkeznek arról, hogy Rogán és Lázár direktben adtak utasítást az újraosztást illetően. Az egyik szekszárdi fideszes képviselő is arról beszélt: a pártkatonákat kellett kistafírozásáról - tette hozzá Szakács.

Volt szó munkanélküliek, fiatalok elhelyezéséről, a dohányzás visszaszorításáról, amikor az első hírek megjelentek az elképzelésről. - Azt nem tudom, hogy hány munkanélküli pályázott, de sokan nyertek, akiknek eddig semmi közük nem volt a dohányárusításhoz - így Szakács. - Orbán Viktor arról beszélt, hogy keményen belenyúltak egy piacba, Lázár már konkrétabban fogalmazott: újraosztottak egy sokmilliárdos piacot.

A szocialista politikus arról beszélt: eddig 43 ezer helyen lehetett cigarettát venni, most 9 ezren lehet, amiből csak 5 kelt el. Először 2,5, majd 3-szorosára fogják emelni a hasznot. Aki bárki azt gondolja, hogy Somogy megye kétharmada leszokik a dohányzásról, biztosan téved - így Szakács. - Biztosan 30 százalék fölé nő a feketekereskedelem.

- A jövő héten találkozunk egy olyan törvényjavaslattal, amely szerint csak kormányzati szervek tekinthetnek be korábban az üvegzseb törvény alá eső adatokhoz - hangsúlyozta Szakács László. Ugyanaz történt a trafikok, mint az állami földek esetében. Nem kell csodálkozni, ha sokan úgy gondolják: Magyarországon nem lehet már életet tervezni. - Büntetőfeljelentést tettünk és a főügyészhez fordultunk - mondta a kabinetfőnök. - Felszólítjuk a Fideszt, hogy a földhasználati és a trafikpályázatokat azonnal írják ki újra.

Baranyában sem rózsás a helyzet. Siklóson, Harkányban és Sellyén az a Varga László nyerte el a koncessziókat, aki a HVG szerint Tiffán Zsolt közvetlen közelében tűnt fel. Bogádmindszenten és Vajszlón Pintér Sándor volt fideszes polgármesterjelölt és Tiffán egykori kampányfőnöke felesége nyert. Pécsett öt helyet nyert el egy fuvarozó cég vezetője.

Megállapítható, hogy ki kellett fizetni a pártkatonákat, és törvényerőre emelték a korrupciót. Két hatalmas piacot újraosztott a Fidesz - zárta szavait Szakács László.