2012. július 18. 14:55

Barátok közt

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke megköszönte Orbán Viktor személyes erőfeszítéseit a szakképzés reformjában, a miniszterelnök pedig Parragh Lászlónak mondott köszönetet, hogy hibátlanul felmondta a Fidesz kommunikációs csapatának mondatait.

A miniszterelnök erőfeszítései nyomán ugyanis olyan ”eredmények” születtek, miszerint a szakképzésre korábban adott fejenkénti éves támogatást Orbán Viktor kormánya 700 ezer forintról 400 ezer forintra csökkentette. Az unortodox számtan szerint az is példátlan siker, hogy már az idén 15 százalékkal több kisvállalkozás ment csődbe, mint 2011-ben összesen. A KSH szerint 2011-ben 20 291 Magyarországon bejegyzett céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, ez 16,5 százalékkal több, mint a 2010-ben indított felszámolások száma, és jóval több mint duplája a válság előtti utolsó békeévben, 2007-ben indított felszámolások számánál.

Nyilván külön köszönet jár a kormánynak a foglalkoztatottak számának csökkenéséért is. Merthogy a ”tíz év alatt 1 millió új munkahely” megteremtésével időarányosan lényegében sehol sem tart a kormány. A versenyszférában 1 804 ezren álltak alkalmazásban, 24 700 fővel, 1,3 százalékkal kevesebben, mint a múlt év azonos időszakában; ezen belül a teljes munkaidőben dolgozók száma ennél nagyobb mértékben, 35 200 fővel, 2,2 százalékkal csökkent. A költségvetési intézményeknél az első negyedévben 664 ezren álltak alkalmazásban, 16 900 fővel, 2,4 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban. Ezen belül a közigazgatás és védelem területén 0,5 százalékkal nőtt a létszám, míg az oktatásban 4 százalékkal, az egészségügyben és szociális ellátásban 2,4 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma.

Így beszélték meg dolgainkat Orbán Viktor és Parragh László. Ők félszavakból is értik egymást. A szakik meg érjék be félpénzzel…

Gúr Nándor,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke,
az MSZP alelnöke