Bátorítsuk a fiatal vállalkozókat!

Az Európai Bizottság az egységes piac fennállásának huszadik évfordulója alkalmából beszélgetést szervezett a női vállalkozók oktatásában rejlő lehetőségekről. A közel hétszáz hallgató előtt zajló rendezvényen dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének újraválasztott vezetője elnökölt.


Az Androulla Vassiliou európai biztos által megnyitott rendezvény kerekasztal-beszélgetésére Európa számos országából érkeztek, hogy megosszák személyes tapasztalataikat a termet teljesen megtöltő érdeklődőkkel. Beszélgető társam volt Dilek Ayhan Norvégiából, Monique Boddington Nagy-Britanniából, Caroline Jenner és Lena Bondue Belgiumból, valamint Chryso Christodoulou Ciprusról. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vállalkozó szellem – amennyiben már fiatalon foglalkoznak vele – egyáltalán nem függ attól, hogy férfiről vagy nőről van-e szó.

Egy vállalkozás sikeressége tudás, képesség, lehetőség és hozzáállás kérdése. Magába foglalja a kezdeményező készséget, a kreativitást, a kockázatvállalást és az önállóságot. Az oktatás és a tapasztaltabb vállalkozók támogatása nagyon sok fiatalnak adhat ösztönzést ahhoz, hogy belevágjanak saját elképzeléseik megvalósításába.

Sajnálatos módon, ahogy az élet szinte minden területén, úgy a vállalkozói szférában is túlnyomó férfiuralmat tapasztalunk. Pedig ha már az általános- és középiskolákban, valamint az egyetemeken is foglalkoznánk az üggyel, a nemek közötti aránytalanságok kiegyenlíthetővé válhatnának.

A beszélgetés moderátoraként felhívtam rá a figyelmet, hogy nem elégedhetünk meg azzal, ha a női vállalkozások palettája kimerül a szabás-varrásban és gyermekgondozásban. Szükség van az állítólag gyengébb nemre a vállalatok élén ugyanúgy, mint a cégek felügyelő bizottságaiban. A témával jelenleg – miután az Európai Parlament többsége megszavazta – Viviane Reding biztos is kiemelten foglalkozik. Kutatások bizonyítják, hogy a női irányítás sikeresebb vállalkozást eredményez. Emellett elő kell segítenünk a mentorrendszer hatékony működését, amely egyrészt enyhíti a generációk közötti kommunikációs szakadék nagyságát, másrészt ötletekkel, tapasztalatokkal hozzájárul a fiatalok vállalkozásának sikeréhez.

dr. Gurmai Zita
EP képviselő