mszp.hu | Belföld
2021. augusztus 12. 16:21

Beadta a Balaton-törvény kivételszabályainak megsemmisítéséről szóló alkotmányossági kérelmet az MSZP

Beadta a Balaton-törvény kivételszabályainak megsemmisítéséről szóló alkotmányossági kérelmet az MSZP
50-nél is több képviselő írta alá az alkotmányossági kérelmet, hogy ne tudja a mindenkori kormány kijátszani a természetvédelmi, beépítési szabályokat.

Szabad vizeink maradjanak a mieink, ne sajátíthassa ki azokat senki – követelte online sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója csütörtök délután Budapesten, az Alkotmánybíróság épülete előtt.

„Néhány perccel ezelőtt leadtam 51 ellenzéki képviselőtársam, valamint jómagam beadványát, ami azt kéri az Alkotmánybíróságtól, hogy utólagos normakontrollal szüntesse meg, semmisítse meg, a Balaton védelméről szóló törvény azon paragrafusait, amelyek kivételeket engednek a törvényi szabályozás alól” – jelentette be Molnár Zsolt.

„Formailag ez a 2018-as törvény a Balaton védelméről szól, ám valójában kivételeket enged a part menti 30 méteres védősáv szabályozása alól, azaz, miniszteri és kormányrendelettel ki lehet játszani ezeket a döntéseket, ezeket a szabályokat” mutatott rá.

„Elég most már a Balaton rombolásából, elég a további kikötők, lakóparkok építéséből: nádasok, strandok és kempingek rovására történnek ezek! Véget kell ennek vetni” – szólított fel.

Elmondta, politikustársaival vállvetve elszántan küzdünk földön, vízen, levegőben, és már az Alkotmánybíróság testülete előtt is azért, hogy a Balatont és más természetes vizeinket a jövő generációi számára meg lehessen őrizni. „Ne váljon a befektetők játszóterévé, ne a Fideszhez közeli vállalkozók lakópartjai, gazdagodásának az eszköze legyen a Balaton, hanem maradjon meg olyannak, amilyennek unokáink és dédunokáink számára elképzeljük (…), ahogy a nagyszüleink és a dédszüleink hagyták számunkra örökségként” – tette hozzá.

„Óriási a felelősség mindenki számára” – húzta alá és külön köszönetet mondott az ügyet aláírásukkal támogató ellenzéki politikusoknak.

„Nagyon fontos nemzeti ügyről van szó, ezért nem csak a politikusok ügye ez, hanem a teljes magyar nemzeté, a magyar népé, valamennyi magyar emberé! Bízunk a testület mielőbbi döntésében, hiszünk az igazunkban és folytatjuk a küzdelmet” – ígérte az MSZP pártigazgatója.

Kapcsolódó dokumentumok

Strand_AB_21.07.08_V4.pdf ( 593.72 kB )

Kapcsolódó párttagok