Beállt a kormányzati agyhalál

Az Orbán-kormány úgy döntött, leveszi az egészségügyet a lélegeztető gépről, és végképp halálra ítélik. Már így is százmilliárdokat vontak ki az ágazatból, most Balog Zoltán miniszter jelentette be az egészségügyben tervezett megszorításokat.  

Miközben egy friss felmérés világosan mutatja a jelenlegi katasztrofális állapotokat: Magyarországon az egészségügyi dolgozók a töredékét keresik, a régió más országaiban elérhető béreknek. A fizetés 24 százalékkal kevesebb a szlovák, és 35-el a cseh átlagnál! Ez megalázó az orvosoknak, az ápolóknak és minden egészségügyi dolgozónak.  

A Fidesz nem tartotta be ígéretét az egészségügy rendbetételére. Ráadásul a Semmelweis Tervben is azonnali béremelést emlegetnek, ám erről szó sincs: nem emelkedik sem az alapbér, sem a bérpótlék, sem az ügyeleti díj.

A kormányzat egy dolgot tett eddig: lefejezte a kórházakat és a saját embereit nevezte ki élükre. Ezzel azonban nem oldódik meg az alulfinanszírozottság, nem lesz jobb a betegeknek, és nem áll meg a rekordméretű szakember-kivándorlás.  Az exodus tovább folyik: csak idén eddig 912 orvos kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást.

Az egészségügy haldoklása egy ország haldoklása. Mivel az Orbán-kormány nem érzékeli a súlyos kórképet, azonnal el kell tűnnie. Az MSZP hamarosan bemutatja egészségügyi koncepcióját, ami konkrét gyógymódot ajánl az ágazat, és ezzel az egész társadalom egészségessé tételére.

Garai István Levente,
országgyűlési képviselő