Belföld | közlemény önkormányzatiság
2013. január 29. 15:25

Becsapott önkormányzatok országszerte

A Baloldali Önkormányzati Közösség Hajdú-Bihar megyei szervezete értékelte 2013-as költségvetés önkormányzati előirányzatait. Sajnálattal állapította meg, hogy az önkormányzatok finanszírozása több mint 30%-kal csökkent. Az önkormányzatok mintegy 150 milliárdnyi veszteséget szenvednek el azért, mert a kormány több pénzt vont el tőlük, mint az államosított intézmények költsége. Az önkormányzatokat a kormány ennek folytán arra kényszeríti, hogy újabb helyi adókat vessenek ki, megspórolva ezzel a kormányzati megszorításokat, amelyeket már minden család a saját bőrén érez.


Az önkormányzatoknál működési zavarokat okoz, hogy az intézmények állami és helyi közös fenntartása, működtetése nem tisztázott. Az átgondolatlan államosítás következtében az oktatási intézmények szakmai működtetése veszélybe került.

A kormányzat megbüntetette azokat a településeket, akik felelősen gazdálkodva nem halmoztak fel hiteleket, sokmilliós, százmilliós tartozásokat, és bőkezűen jutalmazza a baráti önkormányzati vezetőket.


A Magyar Szocialista Párt a kiüresített önkormányzatiság helyett 2014 után visszaállítja a településeket valódi jogaikba. Az önkormányzatiság értékeit tiszteletben tartja, ezért minden település visszakapja az intézményeit és jogait ahhoz, hogy a saját életéről saját maga döntsön, ami az önkormányzatiság alapelve is. A Magyar Szocialista Párt nem fogja a kormány ellenfelének tekinteni az önkormányzatokat, hanem partnerének és a helyi közösségek legfontosabb építőjének.

Baloldali Önkormányzati Közösség
Hajdú-Bihar megyei szervezete