eszon.hu | Belföld | Városgazda közmunkások Miskolc
2013. február 15. 13:26

Becsapták a miskolci közmunkásokat is

Nyolc órás közfoglalkoztatást ígértek nekik, ehelyett 6 órában dolgozhatnak a Városgazdánál. 36 ezer 750 forintért.

Átverték a közmunkásokat Miskolcon is: a napokban 8 órás közmunkára közvetített ki dolgozókat a munkaügyi központ a Miskolci Városgazda Nonprfit Kft.-hez, ám mire azok az emberek odaértek, s eléjük rakták a szerződést, kiderült, nem 49 ezer forintért 8 órában, hanem 36 ezer 750 forintért 6 órában dolgozhatnak. Ez a 36 ezer 750 forint a 2010-es árakon mért 30 ezer forintnak felel meg. Tekintve, hogy akkor, 2010-ben, a kormányváltás előtt 60.200 forintot kerestek a közmunkások, kimondható: Orbánék három év alatt gyakorlatilag megfelezték az emberek fizetését. Minderről Gúr Nándor országgyűlési képviselő, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának elnöke, az MSZP alelnöke és Földesi Norbert, az MSZP miskolci önkormányzati frakcióvezetője beszélt pénteken Miskolcon, a Városgazda előtt megtartott tájékoztatón.

Gúr Nándor elmondta: a kormány sikerpropagandája szerint ma 3 millió 909 ezer ember dolgozik az országban. Csakhogy ez kevesebb, mint a válság előtti időszakban, akkor ugyanis 3 millió 924 ezer embernek jutott munka. Igaz, hogy a 2010-es kormányváltáskor ennél kevesebben, 3 millió 822 ezren dolgoztak, azaz 90 ezerrel még annál is kevesebben, mint most, de a bővülés csak látszólagos. A termelő szférában ugyanis 35 ezerrel kevesebb embert foglalkoztatnak: a növekedést az adja, hogy nőtt a közmunkások száma (az is úgy, hogy a 8 órások rovására jelentősen bővült a 4 és 6 órás közfoglalkoztatás), s a külföldön dolgozók egy jelentős részét is itthoni munkavállalóként könyvelik el. Ráadásul a közmunkások jóval kevesebbet kereshetnek, egyrészt a minimálbérnél alacsonyabb közmunkás minimálbér bevezetése, másrészt az infláció, harmadrészt pedig a részidős közfoglalkoztatás elterjesztése miatt.

„A kormányváltáskor mintegy 100 ezren dolgoztak külföldön, ez a szám mára – legalábbis Matolcsy György miniszter szerint – mintegy 500 ezerre nőtt. Miskolcon szakemberek becslése szerint 10 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint 2010-ben. Kriza Ákosnak és a Fidesznek tehát van mit tennie, ezzel a problémával kellene elsősorban foglalkozniuk" – jelentette ki Gúr Nándor, aki arra is emlékeztetett: Orbán Viktorék a 2010-es választási kampányukban 1 millió új munkahelyet ígértek. Ennek az időarányos része 300 ezer lenne.

Földesi Norbert szerint a szocialista kormányok idején dolgozó közmunkások könnyebben boldogultak az életben, mint a mostaniaknak, hiszen akkor 8 órában dolgozhatta, s megkapták a mindenkori minimálbért, 2010-ben a nettó 60 ezer 200 forintot. A mostaniak viszont, mint azt a fenti példa is mutatja, 36 ezer 750 forintért dolgoznak, átmeneti jelleggel, átlagosan három hónapos időtartamban. „Ez nem más, mint az emberek kizsákmányolása" – jelentette ki.