mszp.hu | Belföld, Külföld
2020. május 18. 15:10

„Bedobnak egy hazugságot, mindenki ezen csámcsog”

„Bedobnak egy hazugságot, mindenki ezen csámcsog”
A kormány kommunikációs trükkje úgy működik, hogy „bedobnak egy hazugságot, mindenki ezen csámcsog”, ahelyett, hogy arról beszélnénk, mi a helyzet valójában a magyar kormány tevékenységével – kommentálta Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az Európai Parlament múlt heti plenáris ülésén való magyar részvételről gerjesztett hazai vitát.

Ujhelyi szerint Orbán azért nem ment el a különleges jogrend magyarországi bevezetéséről szóló vitára, mert már nem tudja megvédeni a 27 tagállam, de a saját néppárti frakciója előtt sem azt, amit tesz.

„Ezért játszották el ezt a játékot, hogy mehet-nem mehet”, azaz hogy nem fogadták el Varga Juditot Orbán helyett felszólalókánt Brüsszelben – mondta Ujhelyi az ATV Start című műsorában hétfőn.

Az eljárási rend szerint az államfő vagy a kormányfő szólalhat fel az ilyen vitában, Varga Judit igazságügyminiszter pedig, aki 10 évig dolgozott szakértőként az EU-ban, ezt pontosan tudta – mondta Ujhelyi.

Orbán eddig ott volt az ilyen vitákon Brüsszelben többször is, „amikor meg akarta védeni a mundérjénak a becsületét. Most nem mert, nem akart ott lenni”, de „Belgrádban másnap teljesen feleslegesen ott tudott lenni” – jegyezte meg.

Arról persze nem beszél a kormányzat, hogy a magyar jogállamiság helyzete miatt kellett ez a napirendi pont, hiszen „ha most jelentkeznénk az Európai Unióba, nem vennének fel bennünket” - tette hozzá.

„Ez tény, ezért zajlik ellenünk a 7. cikkelyes eljárás, ezért van akkora nemzetközi balhé minden egyes orbáni lépés” miatt, mert „mindenki azt követeli most már”, hogy az unió szankcionálja a magyar kormányt.

Nem a felhatalmazási törvény miatt, mert az önmagában nem ellentétes az európai joggal, de „innentől kezdve mindenki azt figyeli, hogy Orbán mit tesz”.

Egy, a jogállamisági kritériumokról szóló, tavaly elfogadott EP-határozat szerint a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban ahhoz kötik majd a fejlesztési és újjáépítési támogatások kifizetését, hogy kiállja-e a jogállamiság próbáját a tagállam.

A határozatból akkor lesz jogszabály, ha az Európai Tanács is elfogadja, „de a fele mér megvan” – monda a képviselő.

Felhívta a figyelmet: az uniós költségvetés a következő ciklusra „ezermilliárd eurós nagyságrend” az unió egésze számára. Az elmúlt 7 éves ciklusban Magyarország 25 milliárd eurót kapott, és „mindenki tisztában van azzal (…), hogy Magyarországon a stadionokon kívül, mert az adóforintokból készült stadionokra nem ad pénzt az EU, szinte minden mást, hogyha körbenézünk (…), az EU finanszíroz”.

Elmondta: a határozat 6 pontban foglalta össze, mely esetekben függesztik fel a pénzek kifizetését. Szerinte 4 vagy 5 most „automatikusan” kizárná a magyar kormányt a pénzosztásból.

De hogy ne a magyar társadalmat sújtsa a javaslat, hanem csak „Orván Viktor kezéből csavarja ki a döntés lehetőségét”, „betettük és benne van ebben a jogszabályban - sokat kellett rajta dolgozni”, hogy ha szerződést kötött már a kormány a kedvezményezettel uniós támogatásra, de az unió mégis befagyasztja a támogatást, akkor azt a kormány kötelezően kifizesse a magyar költségvetésből.

Ez vonatozik az önkormányzati, a gazdasági és a civil szektorra is.

„Ez egy óriási fegyvertény, mert így nem lehet az önkormányzatokat zsarolni” – emelte ki a képviselő.

Egy másik „csavart” is említett: mivel eddig a magyar és a lengyel kormány az egyhangú döntéshozatal kívánalma miatt vétóval „zsarolt” az Európai Tanácsban, most megfordítják a döntéshozatalt: „a Bizottság azt mondja, hogy mostantól befagyasztjuk a forrásokat”, és ennek opponálásához kellene minősített többséget összegyűjtenie Orbánnak. „Magyarán nem fogja tudni ezt opponálni”.

Ujhelyi leszögezte: „Nekünk most az a dolgunk, hogy olyan megoldás szülessen, hogy Magyarország ne sérüljön, de Orbán ne költhesse a saját kis (…) diktatúrájára a pénzeket”.