Népszava
2012. május 31. 10:36

Beérte az MSZP a Fideszt

Beérte az MSZP a Fideszt. A Tárki legfrissebb, májusi felmérésből az derül ki, hogy mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében szinte azonos a két nagy párt támogatottsága, hiszen az egy százalékpontos különbség a statisztikai hibahatáron belül van.

A Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 21-ről 16 százalékra csökkent, míg a szocialista párté 13-ról 15 százalékra nőtt. A másik említett kategóriában áprilisról májusra a kormánypárt 39-ről 32 százalékra esett vissza, eközben az MSZP 25-ről 31 százalékra javított.

A felmérés szerint a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül az áprilisi 9 százalék után májusban 11 százalékon áll, míg a pártválasztók között az előző havi kiugróan alacsony 16-ról 21 százalékra nőtt. Az LMP a választókorú népesség körében változatlanul 5 százalékon áll, a pártválasztóknál pedig az áprilisi 10 százalék után 11 százalékon van. A Demokratikus Koalíció (DK) tábora 3-ról 2 százalékra, illetve - a pártválasztók körében - 6-ról 4 százalékra csökkent. A felmérésből az is kiderült, hogy a kormányalakítás óta eltelt két évben számottevően növekedett a választani nem tudó, vagy nem akaró szavazók aránya, amely most 49 százalék.

A Tárki kutatásával kapcsolatban Tóth Csaba, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója lapunknak azt mondta, várható volt a kormánypárt népszerűségének csökkenése, illetve az ellenzéki pártok lassú, de biztosnak látszó emelkedése. Májusban folytatódtak az utóbbi hónapokat jellemző trendek, hiszen a Fidesz az érzékelhető elégedetlenség ellenére nem váltott irányt. Az Orbán-kabinet ugyanazt a gazdaságpolitikát követi, nem tesz a korrupció ellen és érdemi kormányátalakításra sem került sor, csupán annyi történt, hogy vezető fideszes politikusok más szerepet kaptak.

A Fidesz szavazóinak folyamatos csökkenése mellett az ellenzéki pártok tábora óvatosan emelkedik, de Tóth szerint az is látható, hogy a bizonytalanok lassan megtalálják a számukra megfelelő politikai kínálatot. Az MSZP népszerűsége a választások óta a Tárkinál másfélszeresére nőtt, pedig idő közben a pártból kivált a DK - hangoztatta a politológus. Hozzátette, 2006 óta először áll lényegében egy szinten a két nagy párt szavazótábora. Bár az MSZP illetve az LMP megítélése drámaian nam javult, a két ellenzéki párt együtt így is 10 százalékkal megelőzi a Fideszt, és ebbe még nincs benne a parlamenti küszöbön egyensúlyozó DK.

Ma még nem tudni, folytatódik-e a trend, de a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint ha ez nem törik meg, 2014-ben az ellenzék leváltja a jelenlegi kormányt. Trükkökkel ezt nem lehet megakadályozni, bár a Fidesz sok mindent elkövet annak érdekében, hogy hatalmát megtartsa. Saját érdekét szem előtt tartva fogalmazta újra a választási törvényt és még nem tudni, milyen lesz az eljárási jogszabály. Mindezek ellenére, amíg a választások szabadok, ha az emberek akarják, leváltják a Fideszt.

Az Ipsos néhány napja közzétett kutatásából az derült ki, hogy a Fidesz mostani, a választásra jogosultak körében mért 16 százalékos, nagyjából 1,3 milliós tábora a támogatói minimum közelében lehet. A cég elemzése szerint a két évvel ezelőtti fideszes szavazók egynegyede olyan messze sodródott, hogy már a kormánypártot utasítják el a legnagyobb mértékben. Az Ipsos arra is kitért, hogy az elmúlt két év nemcsak a kormánypártok, hanem a politikusok megítélésén is sokat rontott. Orbán Viktor a népszerűtlenebb politikusok közé került, akit Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője áprilisában két ponttal megelőzött a listán.

F.Á. /

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=555202