Belföld | gazdasági növekedés közlemény
2013. március 08. 15:45

Befektetés nélkül ne várjuk a növekedést

„Az európai intézményeknek és a tagállamoknak a stabilitást és a növekedést egyszerre kell a középpontba állítaniuk a következő időszakban, mert a magánszektor képtelen a növekedés nélkül működni” – fogalmazott az Európai Szocialista Párt (PES) aktivistáinak tartott budapesti fórumon Herczog Edit EP-képviselő, a szocialista frakció alelnöke. A 32 baloldali pártot számláló európai párt háromnapos nemzetközi aktivista fórum alkalmával a képviselő az európai baloldal által kialakított új gazdaságpolitikáról tartott előadást.

Herczog szerint öt lényeges lépést kell a következő gazdasági tervezési időszakban a figyelem középpontjába állítani. Az államadósság szintjét alacsonyan kell tartani, a költségvetési hiányt csökkenteni kell, de a GDP növekedés kockáztatása nélkül. Az európai pénzügyi modellt folyamatosan építeni és szabályozni kell, végül növelni kell a központi beruházások értékét, illetve célirányossá kell tenni a gazdasági növekedést.

Az előadásában a képviselő hangsúlyozta, hogy a félreértelmezett és túlbuzgó megszorítási politika nemcsak a GDP visszaesésért, de a gazdasági mellett szociális krízissel is fenyegető tartós munkanélküliségi hullámért is felelős. Herczog szerint a kormányoknak – így az eddig nem túl fényesen teljesítő magyar kormánynak is – növekedés és stabilitás között egyensúlyozva meg kell találniuk az egyensúlyt a rövidtávú érdekek és a hosszú távú célok között. Eddig sajnos Európa szerte az a jellemző, hogy a kormányok befektetés nélkül próbálják meg átvészelni a válságot, ez azonban hibás politika. „A közszféra célirányos beruházások formájában történő, hosszú távú költekezése a költségvetési egyensúly veszélyeztetése nélkül járulhat hozzá a növekedéshez és a munkahelyek számának bővüléséhez. Ehhez a kormányoknak a rendelkezésre álló uniós forrásokat is az eddigieknél hatékonyabban kell elkölteniük” – állítja Herczog.