mszp.hu | Belföld
2019. november 14. 13:27

Beijedt a kormány: kitiltaná a parlamentből a teljes ellenzéket, az emberek 52,6%-ának képviselőit

Beijedt a kormány: kitiltaná a parlamentből a teljes ellenzéket, az emberek 52,6%-ának képviselőit
Egy törvényjavaslat szerint gyakorlatilag az összes ellenzéki képviselőt teljesen önkényesen kitilthatja a parlamentből a fideszes házelnök.

Ez a félelem politikája és a nyílt diktatúra első lépése – erről beszéltek Kunhalmi Ágnes, az MSZP, és Varju László, a DK országgyűlési képviselője szerda este az ATV Egyenes beszéd c. műsorának vendégeiként.

„Valójában a szavazók 52,6%-át nézik semmibe, akik a tavaszi országgyűlési választásokon a Fidesz ellen szavaztak, és ezt a tömeget hagyják lényegében képviselet nélkül. Az ő képviseletüknek jogait már eddig is csorbították számtalanszor: törvénytelenül és önkényesen veszik el a parlamentben az ellenzéki képviselőktől, csak úgy, mert már unja a fideszes levezető elnök, hogy kritizáljuk a kormányt” – szólalt fel a választók védelmében Kunhalmi Ágnes.
 
„Az ország felét negligálják, kiirtják, lenézik. Ez nagyon súlyos, és ebből nagyon nagy baj lesz!” – utalt a forrongó ellenzékre és a törvény elfogadásával járó várható nagy feszültségekre a szocialista politikus.
 
„Felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet folytatni [a parlamenti munkát], feltételezve, hogy el merik fogadni ezt a törvénytervezetet, de addig azért még sok víz lefolyik a Dunán. Ha az ellenzék együttesen lép fel, úgy minden választáson, mint a Parlamentben, annak eredménye van” – jegyezte meg Varju László, a DK képviselője.
 
„[Megoldás lehet] akár egy részleges bojkott, de ezt együtt kell csinálni, mert ebből, ha bárki kimarad, akkor nincs ereje. A szavazók egy részgyomrost most behúztak a Fidesznek, jönnek is az önkormányzati módosítások” – mondta Kunhalmi Ágnes utalva arra, hogy az önkormányzati választásokon az emberek megrendítették a Fidesz erejét, ezért a kormány most további jogokat vennének el tőlük.
 
Reagálva arra, hogy a törvényjavaslat szerint akár egy teljes évi fizetését elvehetik egy ellenzéki képviselőnek, ha „renitens módon” viselkedik, a képviselőnő felidézte az ellenzéki választók képviselete diktatórikus kiszorításának lépéseit.  „Amikor a mi időszakunkban demokrácia és jogállam volt ebben az országban, és a fideszesek be sem jártak a Parlamentbe, az akkori szocialista kormányok nem csorbították a képviselők jogait.
 
Most lépésről lépesre vették el a jogosítványainkat, és ignorálják most már törvényekkel is az egész ellenzéket. Teljesen ellehetetlenítik a képviseleti munkánkat.” 
 
„Bárhol, ahol ellenőrzésre van lehetőség, az elől menekülnek. A kiszorítás egyik lényeges eleme az – ezt a költségvetési bizottság elnökeként mondom –, hogy sem a Magyar Nemzeti Bankkal sem az adózással kapcsolatos törvényeket nem merik a Költségvetési Bizottság elé engedni” – tette hozzá példaként Varju László.
 
„Attól tartanak, hogy ott valami bajuk lesz, pedig 10:5-ös kormánypárti többség van. Itt is, jelen esetben például az említett ellenőrző bizottságoknak a létrehozatalát, minden eszközzel megakadályozzák: nem mernek szembenézni a valósággal, ez a félelem politikája” – mondta Varju.
 
Válaszul arra, hogy Kövér László, házelnök most már teljesen önkényesen állapíthatja meg, ki ássa alá a Tisztelt Ház tekintélyét, Kunhalmi elmondta, szerinte „ők ássák alá a Ház tekintélyét.  Nem tudják elviselni azt, hogy most elvesztették a fővárost, és hogy van egy ellenzék. Rettentően félnek attól, hogy ez az ellenzék összefog. Innentől kezdve marad az 1 az 1 ellen és a közös lista, vissza kell venni a demokráciát, új választójogi törvényt és új médiatörvényt kell alkotni. Egy új köztársaságot akarunk, innentől kedve a köztársaságpárti önkormányzatokon a világ szeme” - mutatta meg az utat Kunhalmi Ágnes.
 
„Az ellenzéki együttműködést kell továbbfejleszteni (…), hiszen a fideszesek láthatóan félnek, és mi elég ügyesek leszünk abban, hogy a félelmük be is igazolódjon. Kiderülnek a disznóságok, lásd az önkormányzati tapasztalatokat, hogy mi minden van, ami rájuk borul majd” – mondta Varju László, a DK parlamenti képviselője. 
 
Kunhalmi Ágnes az MSZP részéről egyetértett, hogy az összefogás továbbra is egyetlen, ami megoldást és eredményt hoz majd az elfajult helyzetre. „Az ellenzéknek föl kell kötnie a gatyáját, nem kell a saját árnyékától megijednie. Nem szabad engedni, hogy elbizonytalanodjanak a szavazók, és megosszanak bennünket, és a régi sérelmeket, a történelmi nézeteltéréseket, az ideológiai problémákat félre kell tenni. Minél jobban támad minket a Fidesz, annál jobban fog minket összekovácsolni, mert annál jobban egymásra van utalva DK, MSZP, LMP, Momentum és mindenki!” 

Kapcsolódó párttagok