Beismerte felsőoktatási kudarcait a kormány

Az MSZP szerint a kormány beismerte, hogy kudarcot vallott a felsőoktatási politikája.

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták oktatáspolitikusa szerdán arra reagált így az MTI-nek, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter bejelentette: minden felsőoktatási szakon lesz államilag finanszírozott hely jövőre. A miniszter azután beszélt erről, hogy a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) tárgyalt, és megerősítették korábbi részmegállapodásukat.

Az MSZP-s politikus szerint a megállapodással a kormány azt vallotta be, hogy három év alatt "szétverte a felsőoktatást, és fogalma sincs arról, hogy mit kellene csinálni". Hozzátette: a mostani beismerés nem változtat azon, hogy az eddigi intézkedések miatt - mint a pénzelvonás és az állami finanszírozás megszüntetése egyes szakokon - három év alatt több mint 40 ezer hallgató mondott le arról, hogy jelentkezzen a felsőoktatásba.

Balog Zoltán bejelentésére, hogy a felsőoktatás jövőre több mint 18 milliárd forintos pluszforrással számolhat, Kunhalmi Ágnes azt mondta: a támogatás még így is tízmilliárdokkal marad el attól, amennyi a 2010-es kormányváltás előtt volt.

Az MSZP azt ígéri, hogy ha győz a választáson, 2014 őszén minden, a felsőoktatásba bekerülő hallgató ingyenesen kezdheti meg tanulmányait - erősítette meg a szocialista párt elnökségi tagja.