Bejárás Ajkán

Feleségével, Mesterházy Szilviával szállt ki autójából a kormányváltók miniszterelnök-jelöltje Akán, a Payer Industries Kft. látogatók részére fönntartott parkolójában.

A 30 ezres szocialista vezetésű iparváros határában álló gyár a környék legnagyobb foglalkoztatója. Mint Máthé Csaba, a holland tulajdonú, de osztrák székhelyű cég magyar vállalatának igazgatója a bemutatkozás után tájékoztat, sietnünk kell, mert a szerszámüzemben épp a kora délutáni műszakváltásra készülnek.


 
Itt nem is időzik sokat a citromsárga védőköpenyt viselő miniszterelnök-jelölt és felesége, valamint Schwarcz Béla polgármester és Horváth József, a kormányváltók helyi jelöltje. A különböző hajvágó és borotválkozó berendezések műanyag elemeit előállító fröccsöntőben elhangzik, hogy keresletbővülés esetén kapacitásnövelésre is lenne lehetőség.

Az összeszerelő-csarnokban ennél is több információval szolgál Máthé úr. Kiderül, hogy még Japánba és Ausztráliába is szállítanak Magyarországról Philips hajnyírógépeket, és hogy működnek még nagyvállalatok hazánkban is, ahol odafigyelnek a dolgozókra.


 
„Próbálunk minél nagyobb jólétet teremteni az alkalmazottjainknak” – mondja a többségében nőket foglalkoztató cég vezetője Mesterházynak, amikor a miniszterelnök-jelölt arról érdeklődik, milyen körülmények között dolgoznak az ott jártunkkor is iparkodó összeszerelők. A „mennyit” kérdésre pedig az a válasz, hogy minimálbér (jelenleg olyan nettó 70 ezer forint) plusz 15-18% célprémium.

Nem sok, lássuk be. Szerencse, hogy a vasárnapi kormányváltás után felálló Mesterházy-kormány Ajkán is nettó 100 ezer forintra fogja emelni a minimálbért, méghozzá úgy, hogy a Payer Kft. járulékterhei se emelkedjenek.

Ha már zsebre menő ígéretek: az Ajka központjában összegyűlt, legalább háromszáz fős tömeg számára is hasonló jó híreket tartogatott Mesterházy Attila. Mint elmondta, a kormányváltás után az új baloldali kormány a nyugdíjemelésen túl többek között azt is vállalja, hogy a 65 év feletti, 100 ezer forint alatti nyugdíjasok 24 ezer forint támogatást kapnak a gyógyszereik kiváltásához, a rokkantnyugdíjasok pedig visszakapják a korábbi juttatásukat.

Az évtizedek óta MSZP-s vezetésű Ajkán egyébként biztosan nem múlik majd a vasárnapi kormányváltás, igaz, a Fidesz által érdekesen átszabott új választási térképről már eltűnt az önálló ajkai választókörzet, a várost a khm… nem kifejezetten balos Tapolcával tették össze. (Hozzá kell tenni: a bauxitbányászatban idő előtt munkaképtelenné vált emberek rokkantnyugdíjának megvonásával Tapolcán is jó pár „szimpatizánsra” tehetett szert a Fidesz elmúlt 4 évben.)

A hangulatból ítélve igaza lehet Mesterházy Attilának, aki az ajkaiaknak is úgy fogalmazott: a kormányváltó többség megvan, már csak az a kérdés, hogy ez a többség elmegy-e szavazni vasárnap.