Békeidőben „csak” vérlázító lenne, válságban viszont kétségbeejtő!

Békeidőben „csak” vérlázító lenne, válságban viszont kétségbeejtő!
Kétségbeejtő, hogy a kormány tudomást sem vesz az idei költségvetésen tátongó 1700 milliárd forintos lukról, és terve sincs, hogyan foltozza azt be jövőre.

Az egészségügyet 160 milliárdos európai hitelből akarja fejleszteni, de ezen kívül is felvett 960 milliárd forintnyi devizahitelt – mondta el Szakács László, az MSZP országgyűlési képviselője kedden.

„Ez még békeidőben ’csak’ vérlázító lenne, de ilyenkor, egy gazdasági válság idején (…) viszont kétségbeejtő!” – mondta Szakács online sajtótájékoztatón, miután a Parlament Gazdasági Bizottsága meghallgatta Varga Mihály pénzügyminisztert, miniszterelnök-helyettest.

Hiszen százezrek veszítették el a munkájukat, és az egészségügyet és a közellátást kellene mindenben támogatni, Varga mégsem látja időszerűnek és szükségszerűnek a jövő évi költségvetés módosítását – mondta el Szakács.
Rámutatott: az idei büdzséből hiányzó 1700 milliárd forintnyi bevétel miatt a jövő évi költségvetés gazdaságilag egyáltalán nem megalapozott, tehát fontos lenne, hogy módosítsák.

Ugyanis ebből kellene oltóanyagot vásárolni és végrehajtani az oltási programokat, ebből kellene hogy legyen az orvosoknak és az ápolóknak a béremelése; ebből kellene családtámogatást nyújtani, ebből kellene támogatni azokat, akik elveszítették a munkájukat, és azokat a vállalkozásokat, amelyeket a vírus tönkretesz – mondta.

Ha nagyon-nagyon röviden is, a költségvetés módosítására vonatkozó kérdésre legalább válaszolt Varga, mert a többségére nem. Sem arra, hogy miért nem emelik meg a 3 hónapos munkanélküli ellátását 9 hónapra azoknak, akik a járvány miatt már tavasszal elveszítették a munkájukat, sem arra, miért várat magára az Orbán által november 10-én bejelentett gazdaságmentő csomag.

Varga egy mondatot sem szentelt arra, hogyan támogatnák annak a már közel 200 ezer embernek a munkába való visszatérését, akik már kiestek a támogatási rendszerből – emelte ki Szakács.

„Pár nap maradt már csak vissza az évből, és még mindig nem tudják, hogy hogyan akarnak segíteni” – mutatott rá.

Adós maradt Varga és a kormány azzal a válasszal is, hogy miért az Európai Beruházási Bank (EIB) 160 milliárdos hiteléből akarják a magyar egészségügyet fejleszteni, ha mindenki befizette a járulékokat? Milyen feltételei vannak ennek a hitelnek, mi a biztosítéka, mekkora a kamat, amit majd a magyaroknak kell visszafizetniük? – sorolta kérdéseit.

Szakács rámutatott: a kormány tavaszi gazdasági intézkedéseiről - „tudják, az, amelyikről azt mondták, hogy egy történelmi és mindenkit megmentő 10 ezer milliárd forintos akcióterv lesz” - kiderült: a 10 ezer milliárdot három évre osztják el, és annak a nagyobb részét is hitelként nyújtják majd a vállalkozásoknak. Most a vállalkozók csak 1600-1700 milliárd forintot kaphatnak, amit a költségvetésben két átnevezett sorban különítettek el.

Varga arra sem válaszolt, ez miért így van – mondta Szakács László.