Békéscsaba balra vált

Békés megye fővárosában az egykori mozgóképszínházból gründolt közéleti központ adott otthont a kormányváltó erők nagyrendezvényének. A filmvásznos politikai show Csabára is beköltöztette a változás szellemét.


Békéscsabán a rendszerváltás óta hol a jobb, hol a baloldal győzött az országgyűlési választásokon. Az 1990-es voksoláson az MDF, az 1994-esen az MSZP, az 1998-ason a Fidesz, a 2002-es és 2006-os választásokon az MSZP, míg a 2010-esen ismét a Fidesz jelöltje nyert.

Itt ma tehát még 3-3 az állás, de április hatodika ismét baloldalt juttathatja „vezetéshez”. Ehhez mindössze annyi kell, hogy a teremben ülő mintegy félezer néző a következő 10 napban továbbvigye a kormányváltás esélyének hírét a város többi lakójának.

Akik ugyanis ott voltak a teremben, látták és hallották: a kormányváltóknak nemcsak használható programja, hanem tisztességes és felkészült jelöltjei is vannak ahhoz, hogy az Orbán-kormány igazságtalanságaitól sújtott Békéscsabának április hatodika után ismét méltó mottója legyen a „fejlődés és hagyomány”, és az igazság is visszatérjen a városba.

Békésnek alapértéke a föld. Ezért érvényteleníteni fogjuk a mutyiban lezsírozott földbérleteket – mondta Varga Zoltán képviselőjelölt. Hozzátette: ahhoz, hogy igazságot szolgáltathassunk a kisemmizett gazdáknak, sok-sok kormányváltó szavazatra lesz szükségünk – tette világossá.


Varga azt is elmondta, hogy a szavazatmaximalizálás érdekében olyan falusi fórumot is tartott, ahol összesen hatan voltak jelen és a helyi fideszes polgármester mind a hatuk nevét felírta egy papírra. A békés megyét is körüllengő F betűs félelemre egyszerű megoldókulcsot kínált: aki nem tudja félretenni fél órára a félelmét, annak azzal kell számolnia, hogy még négy évig félelemben kell majd élnie az életét.

Fogjunk ezért össze, legyünk minél többen április hatodikán, hozzon mindenki még nem egy, hanem legalább tíz embert - adta ki a jelszót, egyúttal adta át a szót Miklós Attilának, aki a Békéscsaba központú 1-es számú körzet kormányváltó képviselőjelöltje, és azzal kezdte, hogy nem tűri, hogy maffiózónak nevezzék, mert nincs se földje, se trafikja, de még kínai piacot se üzemeltet, igaz, nem is ő belügyminiszter.


Április hatodikát az igazságtalanságok felszámolásának napjának nevezte, majd az ellentüntetők „Hol a pénz Attila?” kérdését magára véve azt válaszolta, hogy ott van például a csabai vasútállomáson abban a 11 milliárdos közbeszerzésben, amit természetesen a közbeszkirály Simicska úr vágott zsebre.

Ha lesz változás, márpedig lesz változás, akkor lesz munkahely és igazság Békéscsabán is, ígérte, mert képviselőként minden követ meg fog mozgatni azért, hogy végre a csabai vállalkozások is megrendeléshez jussanak.

Miközben ezt mondta, tudósítónk az ex-mozi bejáratánál érdekes jelenetre lett figyelmes: a hosszú hajú rokker és a Magyarország-melegítős választópolgár egyszerre érkezett a helyszínre azért, hogy élőben hallgassa meg Mesterházy Attila beszédét. Jókor is jöttek, mert a kormányváltó erők első embere épp akkor kezdte mondandóját, amikor a furcsa páros betette maga mögött az ajtót.


A bent ülők persze észre sem vették őket, annyira együtt éltek a szimpla választási beszédet a stand up comedy műfajával izgalmassá varázsoló miniszterelnök-jelölttel. Azt a poént például, amely arról szól, hogy miért nem szereti Orbán Viktor a Trabantot (ti. mert kormányváltós), még azelőtt lelőtte a közönségben ülők egyike, hogy tudósítónk legalább a kérdést lejegyezhette volna. Jutalmul Mesterházy egy sört hozatott az úrnak, de megkérte a közönséget, hogy az összes poénját azért ne lőjék le.


Ilyen közönség mellett nem könnyű a kormányváltó krónikás dolga, de hát a változás igéjének hirdetése sem az. Ez például már abból is leszűrhető, hogy a Fidesz és a kormány ezekben a hetekben már egymást túllicitálva hág át minden írott és íratlan szabályt azért, hogy valahogy visszaszorítsa a változás szellemét abba a bizonyos palackba.

Csakhogy ez még akkor sem fog menni, ha a 800 millió forintért megrendelt Magyarország jobban teljesít hazug sikerkampányt 200 ezerért adja el a kormány a Fidesznek, hiszen elég elképzelni azt a jelenetet, amikor a kormányfő felhívja a Fidesz elnökét, és leboltolja vele dolgot, mindjárt kinyílik a pitypang helyett a bicska az emberek zsebében.

Az emberek elől gondosan elzárt Orbán Viktorral ellentétben ugyanis Mesterházy Attila Békéscsabán is az emberek között állva beszélt arról, hogyan fogják a kormányváltó erők felszámolni azt a rengeteg félelmet és még rengetegebb igazságtalanságot, amit a Fidesz az elmúlt években teremtett.

A földmutyit, a trafikmutyit, a közbeszerzések közgépesítését, a Mészáros & Mészáros Kft. mindennél gázosabb „sikertörténetét”, vagy éppen a közigazgatás és az állami cégek semmihez sem értő fideszes rokonokkal és haverokkal való feltöltését.

Lesz elszámoltatás, de olyan elszámoltatás, amelyben minden egyes ügyet az igazságszolgáltatás dolga lesz elbírálni – üzente Mesterházy, és ha már az igazságosság került szóba, azt is elmondta, hogy az ő kormánya a devizahitelesek megmentésétől a szociális, oktatási és egészségügyi rendszerig, a rezsicsökkentéstől a személyi jövedelemadózásig mindent méltányossági alapon fog átalakítani.


Mesterházy Attila Békéscsabán elmondott beszéde üzenetértékkel bír minden magyar választónak, mert egész Magyarországról, egész Magyarországért szólt.